Nebezpečné potraviny

Další nelegální skladu! 30 kilo masa se vyhřívalo téměř na sluníčku

05.08.2020 | Kontrola Státní veterinární správy (SVS) pro Ústecký kraj odhalila poblíž Žatce na Lounsku sklad, v němž bylo nelegálně skladováno maso. Nebyly tam dodrženy teploty pro skladování, chybělo i náležité označení, část potravin byla neznámého původu a prostor byl znečištěný.

Pro mořské plody do večerky raději nechoďte

13.07.2020 | Inspektoři SZPI a SVS odhalili v Hrobčicích na Teplicku nelegální sklad mořských plodů a ryb. Maso bylo skladované ve zcela neadekvátních podmínkách, provozovatel prodejny navíc nebyl schválený a registrovaný k přepravě živočišných produktů.

Varování spotřebitelům: V doplňku stravy našla SZPI rozpuštědla a aromatické uhlovodíky

06.07.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v doplňku stravy mix různých rozpouštědel a aromatických uhlovodíků. Šlo o produkt Todicamp Tinktura zeleného vlašského ořechu, který vyrábí firma Todicamp v Moldavsku. Do Česka jej dovážela společnost Bohemian Symfony.

Kontrola SVS odhalila na trhu v Praze 35 kg masných výrobků neznámého původu

24.06.2020 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole na farmářském trhu na Tylově náměstí v Praze zlikvidovali 35 kg tepelně opracovaných nebalených masných výrobků, u kterých nebyl v dostatečné míře prokázán původ.

Varování spotřebitelům: V pomazánce z Icelandu může být botulotoxin

19.06.2020 | Státní veterinární správa (SVS) varuje před sýrovou pomazánkou od britského výrobce Primula Ltd. Může v ní být bakterie, která produkuje jed botulotoxin. V ČR pomazánku ve třech příchutích distribuuje obchodní řetězec Iceland, všechny její šarže jsou ale z trhu stahovány.

SZPI: Další prodejci doplňků používají nepovolená léčebná tvrzení

27.05.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dalších devět internetových obchodů nabízejících potravinové doplňky, jejichž provozovatelé zneužívají obav lidí z šíření covidu-19. Prodejci nabízeli produkty prostřednictvím zakázaných léčebných tvrzení uváděním údajných účinků proti covidu-19.

Varování spotřebitelům: V plechovce se sterilovanými smrži byl i jedovatý ucháč

15.05.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potravina byla vyrobená ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.

Přehled eshopů, které zneužívají koronaviru k prodeji doplňků stravy

12.05.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla dalších deset internetových obchodů, které zneužívají pandemii koronaviru k prodeji doplňků potravy. Od začátku pandemie objevili inspektoři už 30 případů zneužívání obav veřejnosti z šíření nemoci covid-19. Inspekce o tom informovala v tiskové zprávě.

Veterináři kupovali přes sociální sítě, zjistili porušení teploty

05.05.2020 | Veterinární inspektoři vyzkoušeli nákup škvařeného sádla, masa ve vlastní šťávě a čerstvých vajec z domácího chovu přes sociální sítě. Na parkovišti nákupního centra v Liberci pak zjistili, že prodejce nebyl registrovaný a masné výrobky byly převáženy za teplot od 19,9 do 22,8 stupně Celsia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.