Varování spotřebitelům: V doplňku stravy našla SZPI rozpuštědla a aromatické uhlovodíky

Varování spotřebitelům: V doplňku stravy našla SZPI rozpuštědla a aromatické uhlovodíky

06.07.2020 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v doplňku stravy mix různých rozpouštědel a aromatických uhlovodíků. Šlo o produkt Todicamp Tinktura zeleného vlašského ořechu, který vyrábí firma Todicamp v Moldavsku. Do Česka jej dovážela společnost Bohemian Symfony.

V některých případech obsahoval doplněk rozpouštědla, která překračovala povolenou koncentraci více než desetitisíckrát, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík. Jejich konzumace může být pro člověka nebezpečná.

V doplňku se nacházely různé polycyklické aromatické uhlovodíky jako naftalen, acenaften, fluoren, fenantren a pyren. U všech je limit deset mikrogramů na kilogram. Nejvíce bylo naftalenu, a to 782.320 mikrogramů na kilogram. Z rozpouštědel výrobek obsahoval toluen, xylen a ethylbenzen, kterých bylo desetkrát až stokrát víc, než jsou hodnoty považované za bezpečné. Například xylenu bylo 505 miligramů na litr, tyto látky přitom nesmí být v potravinách vůbec.

V doporučeném užívání přitom bylo, že člověk má užívat 25 kapek, tedy 0,25 mililitru, třikrát denně po dobu osmi týdnů.

Inspekce varovala spotřebitele, aby výrobek nejedli, nařídila neprodlené stažení z trhu a s distributorem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vložila také informaci do evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: JATERNICOVÉ PREJTY OBSAHUJÍ KOUSKY NĚČEHO OSTRÉHO

29.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.