Sezonní tipy

Vánoční pečení bez cukru? Toto linecké se bez něj obejde!

11.11.2021 | K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, které mimo jiné obsahuje spoustu cukru. Dají se ale využít různé alternativy, které budou plnit stejnou úlohu. Cukroví přesto bude chutné a ke všemu se přizpůsobí vašemu zdravému životnímu stylu.

Dana Večeřová o zdražování: Situace není beznadějná

05.11.2021 | Potravinářská komora České republiky reaguje na informace z jednotlivých potravinářských podniků o plánovaném zvyšování cen potravin. Většina českých firem již není schopna zvládnout enormně se zvyšující náklady a musí je nejpozději od nového roku promítnout do cen svých výrobků.

Nákup a prodej zvěřiny: Jak nakoupit a neprohloupit?

26.10.2021 | Podzim představuje tradiční období intenzivnějšího lovu zvěře, kdy se daleko častěji, než po zbytek roku objevuje v restauracích nebo obchodech zvěřina. Jako komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text sumarizuje pravidla pro uvádění zvěřiny na trh z pohledu veterinárního dozoru a jeho úlohu v této oblasti.

Dnes je mezinárodní den kávy. Víte, proč se jí říkalo víno islámu?

01.10.2021 | Počátky kávy jsou zahaleny tajemstvím a setkat se s nimi můžeme ve starodávných anekdotách, mýtech a dohadech. Bezpočet vyprávěčů se ale shodne v jedné věci, a to v místě jejího původu, neboť různé verze shodně uvádějí, že první keříky kávy se vůbec poprvé ujaly v regionu Kaffa, který je součástí dnešní Etiopie. Z Etiopie se dále káva rozšířila do Arábie.

Nenašli jste houby? Nevadí. Les má i jiné poklady

12.08.2021 | Když v lese natrefíte na uřezané nožičky hub a důlky v jehličí, dojde vám, že jdete moc pozdě a pro to nejlepší už tu někdo byl. Ani přesto se ale nemusíte otáčet na patě a zamířit zpět k domovu. Procházka lesem je zdravá jak pro tělo, tak pro mysl, navíc z něj i tak nemusíte odcházet s prázdným košíkem. Zpracovat se dá totiž listí, jehličí, dokonce i šišky. Sice neobvykle, zato s výrazným lesním aroma, které jídlu dává jedinečný „drive“.

Nestíháte zpracovávat? Sušte, mrazte, zavařujte

06.08.2021 | Potřeba zásobit se na „horší časy“, kdy to či ono nebude právě k dispozici, je stará jako lidstvo samo. A způsobů, jak potraviny uchovávat, je hned několik. Mezi vůbec nejstarší patří sušení, pro které nepotřebujete nic než vhodné místo a trpělivost. Ostatní metody – zavařování, zamrazování či nakládání – se ke slovu dostaly až mnohem později, a to díky podstatně vyšším technologickým nárokům.

Trhy ještě nejsou zcela bez rizik. Inspekce varuje před špatnou teplotou i kontaminací

28.07.2021 | Státní veterinární správa (SVS) v rámci své dozorové činnosti dlouhodobě kontroluje také prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.

Podle čeho vybírat maso na gril? "Manuál" pro začátečníky i pokročilé

28.06.2021 | Zeleniny, koneckonců ani ovoce, a sýrů se při grilování rozhodně nevzdávejte. Díky nim zpestříte paletu chutí, které taková gril párty může nabídnout. Ovšem – nezapomínejte ani na to, co se na grilu vyjímá nejvíce – na maso, a zvlášť na to české.

Sedmikrásky nejsou jen na parádu + tipy, co si venku ještě nasbírat

07.06.2021 | Jedním z mnoha důsledků pandemie koronaviru je všeobecná snaha spotřebitelů posilovat imunitu, například prostřednictvím sbíraných nebo nakupovaných bylinek. Ze dvou zmíněných alternativ je přitom vhodnějším řešením ta první, tedy aktivní sběr i proto, že samotný pobyt v přírodě je prostředkem k posilování imunity také.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont