Sezonní tipy

Zdravý med? Jak který!

21.08.2019 | Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií

Burčák už je k mání, dáte si?

13.08.2019 | Zájemci o burčák už mohou na jižní Moravě nakupovat první litry tohoto vinného nápoje. Jedním z prvních, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic. Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října.

Rakytník: oranžový zázrak proti únavě i nachlazení

08.08.2019 | Rakytník se čím dál více dostává do popředí zájmu, jeho plody jsou plné vitaminů. Vitaminu C obsahují dokonce pětadvacetkrát více než citrusy. Udává se, že jedna bobule pokryje celodenní doporučenou dávku.

Jen vyjít na slunce nestačí, tělo potřebuje "déčka" daleko víc

01.08.2019 | Vitamin D je důležitý zejména pro zdraví imunitního systému, svaly a hustotu minerálních látek v kostech. Jeho optimální množství v krvi má ale jen 11 % populce. Odborníci z Alliance of Dietary/Food Supplement Associations jej proto doporučují suplementovat.

Je libo čerstvé potraviny přímo od farmáře? Zkuste bedýnkování

26.07.2019 | Nejste spokojeni s nabídkou ovoce a zeleniny v obchodech, kde si nemůžete čerstvostí být nikdy jisti? Potom můžete zkusit bedýnkový systém, který nabízí nový způsob nákupu těchto potravin. Trend nakupovat přímo od farmářů je totiž v České republice stále více populární.

Vinohrady ohrožují nové choroby révy

24.06.2019 | Moravské a české vinice v souvislosti s klimatickou změnou ohrožuje nový fenomén, kterým jsou choroby kmene révy vinné. Tato onemocnění, mezi něž jako nejznámější patří ESCA, se významně šíří zejména s ohledem na delší periody suchého a teplého počasí střídající se s delšími periodami chladu a vlhka.

Grilovací sezona: Víte, jak si vybrat gril?

20.06.2019 | První barbecue neboli rožnění se odehrálo údajně v jedné černošské baptistické obci na Floridě. Zdejšího reverenda napadlo, že prostřednictvím prodeje grilovaného masa by mohl jednoduše získat prostředky na zvelebení obce.

V Novém Jičíně se chystá Pivobraní, bude tam přes 100 druhů piv

20.06.2019 | Více než 100 druhů piv včetně letních speciálů uvařili sládci na festival Pivobraní, který se v sobotu uskuteční v Novém Jičíně. Představí se tam 30 pivovarů a kromě regionálních piv budou návštěvníci moci ochutnat také chmelové moky z Francie, Polska, Slovenska, Belgie a Itálie. ČTK to dnes sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont