Testovali jsme pro Vás

Jemné pečivo můžeme snídat bez rizika

24. 5. 2018 | Jemné pečivo, podobně jako chléb a běžné pečivo, konzumujeme prakticky denně, proto považujeme za důležité podat spotřebitelům objektivní informace o možném výskytu a obsahu akrylamidu v této skupině potravin. Tímto uzavíráme sérii zaměřenou na rizikové potraviny z hlediska přítomnosti tohoto procesního kontaminantu a musíme uznat, že lepší zprávu jsme si nakonec ani nemohli přát.

Snídaňové cereálie: ano či ne?

27. 4. 2018 | Sortiment snídaňových cereálií je bohatý. Liší se designem, chutí i velikostí balení. Odlišná je také charakteristika výrobků, zvláště pak výživová hodnota a senzorické znaky. Výrobky jsou určeny především třem nejdůležitějším skupinám populace – dětem, konzumentům hledajícím rychlou snídani, ale i těm dbajícím na zdravou stravu.

Test běžného pečiva: Anglický rohlík jako jasný vítěz

18. 3. 2018 | Jak už bylo zmíněno na jiném místě tohoto časopisu, procesní kontaminanty jsou v poslední době velmi diskutovaným tématem. Vzhledem k možnému zdravotnímu riziku souvisejícímu s příjmem jednoho z nich, akrylamidu, vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučení související s jeho minimalizací. Již delší dobu se s odbornými pracovníky tedy zabýváme sledováním jeho hodnot v jednotlivých potravinách (v minulém čísle jsme jej zkoumali u káv). Tentokrát jsme se zaměřili na pečivo, které jsme podrobili nejen chemické analýze, ale tradičně i senzorickému testování.

Instantní kávy? Víceméně bez rozdílu

22. 2. 2018 | Řadí se mezi nejoblíbenější nápoje světa a hned po ropě je druhou nejvíce obchodovanou komoditou. Její specifickou chuť ovlivňuje složení půdy i klimatické podmínky místa, na kterém se pěstuje, a jen málokdo z nás, by si bez ní dokázal představit svou denní rutinu. Šálek horké kávy dokáže povzbudit tělo i mysl, přesto může být zdrojem příjmu nebezpečného akrylamidu. Jak jsou na tom kávy na českém trhu?

Premianta mezi jablečnými šťávami nenajdete

5. 1. 2018 | Jablečné šťávy drží pomyslné prvenství – alespoň co se prodejů tohoto druhu týče. Ale jsou schopny dostát svých úspěchů i chutí? To byla otázka pro 12 zaškolených hodnotitelů, kterým jsme nabídli k senzorickému posouzení hned třináct vzorků z českých regálů.

Bez lepku: Používají chleby označení oprávněně?

3. 1. 2018 | Bezlepkové pečivo se pozná nejen podle etikety, ale mnohdy i podle ceny – a to citelně. Jak jsou na tom chleby, které se dostávají na české pulty? Náhodně jsme vybrali 9 z nich a podrobili je určování obsahu lepku a senzorickému hodnocení.

Jaké vlastnosti má královna majonéz?

19. 12. 2017 | Někdo ji čas od času použije do pomazánky, jiný po ní nesáhne, jak je rok dlouhý. Existuje ale jeden čas, kdy si majonézu koupí takřka každý – ten vánoční. A protože se právě tato doba opět neúprosně blíží, podívali jsme se, jak to s kvalitou majonéz na českém trhu je.

Chlebová remíza dvou vítězů

15. 12. 2017 | Dříve páni konšelé nehlídali žádné řemeslo tak přísně jako pekařinu. V roce 1590 bylo nařízeno postavit u brodu Vltavy zařízení, kde byl provinilý pekař vsazen do pleteného koše a pomocí kyvné šibenice ponořován do vody. Zasloužily by v minulosti trest i některé dnešní výrobky? Na to jsme hledali odpověď s několika proškolenými porotci i odborníky z Vysoké školy chemicko-technologické.

V hladkých moukách nebyly rozdíly

15. 12. 2017 | Svátky jsou za dveřmi - nejvyšší čas začít péct cukroví. Zamířili jsme proto do regálů s pšeničnými hladkými moukami a podrobili je předvánoční „zatěžkávací zkoušce“. Dobrou zprávou je, že všech 6 vytipovaných vzorků obstálo v pokusných pečeních na jedničku.

Aktuální číslo

v prodeji od 25. 6.