Zdravý životní styl

Těstoviny: Lehce stravitelná dobrota plná energie

30.07.2021 | Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte se, jak který druh co nejlépe využít.

Vláknina není jen na hubnutí, chrání srdce i cholesterol

12.07.2021 | Léto přineslo i celou řadu doporučení, jak si vykartáčovat střeva, oklamat sytící signály žaludku a zhubnout. Často se přitom horem dolem doporučuje vláknina v tabletách a sirupech, což není úplně dobře. Jednak proto, že člověk, který konzumuje její dostatečné množství z jejích přirozených zdrojů si zařazením těchto doplňků stravy snadno ublíží, anebo třeba proto, že člověk, který jí přijímá nedostatek by měl začít právě u jejích přirozených zdrojů a možná zauvažovat celkově i nad změnou životosprávy.

Smoothie je fajn (ale jen když se to s ním nepřehání)

23.06.2021 | Příprava smoothie vypadá možná jednoduše, všechno naházet do mixéru, podržet knoflík a tradá… sklenice překypující zdravím je na světě. Ale z pohledu zpracování všech jeho složek vůbec jednoduché není, zvlášť, když se snažíme udělat pro své zdraví víc, než je zdrávo -  naše tělo by o tom mohlo vyprávět.

Koronavirová doba měla i výhody - vrátila spotřebitele k vařečkám

18.06.2021 | Jedním docela zásadním dopadem „doby koronavirové“ je návrat nemalé části spotřebitelů k domácí přípravě pokrmů, zejména proto, že jsou na dlouhé měsíce vyřazeny ze standardního provozu restaurační zařízení. A je to bez pochyby dobře. „Nutí“ totiž lidi jíst kvalitněji a podporuje i odbyt tuzemské produkce.

Palmový olej je zlo. Opravdu? Tak najděte lepší

08.06.2021 | Palmový olej je zlo, tedy… alespoň se to rádo tvrdí.  Z nutričního hlediska, stejně jako z pohledu potřeb potravinářského průmyslu, jde ale o velmi ceněný tuk, který vyniká celou škálou dobrých vlastností.

Není vám dobře po jídle? Na vině může být jedna z těchto věcí

04.06.2021 | Trávicí systém vypadá jednoduše. Ale jen podle učebnicových obrázků. Trávení po pravdě představuje soubor složitých procesů, které mimo jiné ovlivňují i zdánlivě nesourodé věci – například psychická kondice, pohybová aktivita nebo kvalita spánku. A jelikož je hladký průběh trávení jedním z předpokladů, jak tělu zajistit důležité živiny, nelze žádný ze zažívacích problémů přecházet a už vůbec ne pakliže je dlouhodobý.

Co má hezký obal, to je dobré: Jak nenechat děti na pospas marketingovému zmatku?

02.06.2021 | Kamion se sladkým kofeinovým nápojem, fialová kravička, barevná duha bonbonů, sladký méďa s čokoládou v bříšku… Mediální masáž nabírá na obrátkách a soustřeďuje se na děti – právě ty totiž často rozhodují o tom, co se bude nakupovat. Je to ovšem fér? Dětská reklama sice funguje už od 50. let, ale nyní se ocitáme na tenkém ledě reklamní etiky, kterou si, i když je do jisté míry regulována předpisy, může každý uchopit podle svého marketingového gusta.

Nutriční terapeutka o dětské stravě. Víte, co je okno imunologické tolerance?

24.05.2021 | Nemléčné příkrmy (komplementární strava) jsou další a důležitou složkou výživy kojenců a společně s mateřským mlékem tvoří dobrý základ zdravého růstu a vývoje. Kdy vlastně začít s prvním příkrmem?

Claudio La Carbonara: Ital o tom, jak se dívá na stravování Čechů

21.05.2021 | Claudio La Carbonara je ředitelem sítě prodejen La Formaggeria Gran Moravia, které se u Čechů těší velké oblibě. Jak ale vidí český jídelníček on sám, očima národa, kterému vévodí zdraví prospěšná středoevropská kuchyně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont