Zdravý životní styl

Semafor může fungovat jen na silnici, ne na potravinách

20.01.2021 | Barevná signalizace nepopiratelně usnadnila provoz. Ale jen na pozemních komunikacích. V potravinovém světě se jí příliš nedaří. Jednoduchý systém, který má spotřebitelům napovídat, které potraviny upřednostnit pomocí dobře známého systému barev, tak nějak skřípe…

Červí larvy - již brzy v tradičních recepturách?

14.01.2021 | Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Dnes je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.

EIB: Evropané kvůli klimatu jedí méně masa, chtějí omezit létání

12.01.2021 | Většina Evropanů v rámci boje proti klimatickým změnám hodlá omezit létání a již nyní konzumuje méně masa. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská investiční banka (EIB).

Proč nosit dříví do lesa, léčivé houby si vypěstujeme sami

11.01.2021 | V naší zemi roste množství spotřebitelů, kteří za nemalé peníze (modelově 100 gramů za více než 100 korun) nakupují zázračné čínské houby pod názvem shiitake nebo reishi. Jenže právě tyto léčivé jedlé houby a mnohé jiné není nutné, obvykle v podobě potravinových doplňků, draze nakupovat. Lze je totiž poměrně snadno pěstovat, a to dokonce i v domácnosti, na zahrádkách nebo jako „vedlejšák“ k dalším zemědělským produktům na farmách.

Olivový olej, tekuté zlato. Proč si dopřát lžíci denně?

08.01.2021 | Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

I zimní jídelníček má pravidla, znáte je?

06.01.2021 | Jak víme, naše tělo je úžasný a komplexní stroj, v němž se v každý okamžik odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Právě tyto procesy nám dodávají energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost, přetvářejí to, co jíme, v nutriční látky a umožňují nám čelit všem výzvám, fyzickým i mentálním. A jsou to také ony, díky nimž je naše tělo schopné snášet po teplém období nástrahy zimy. Jakou roli hraje jídlo?

Británie zakáže slevové akce na nezdravé potraviny

29.12.2020 | Británie zakáže slevové akce na potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru a také slazené bezedné nápoje v restauracích. Vláda se tak rozhodla kvůli rostoucímu počtu obézních Britů. Opatření začne platit v dubnu 2022, informují britská média.

Right2Water: Nová směrnice zajistí ještě kvalitnější vodu z kohoutku

16.12.2020 | Voda z kohoutků by měla v příštích letech být kvalitnější a všeobecně dostupná například v restauracích či ve veřejných budovách. Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili návrh směrnice, která mimo jiné zpřísňuje normy pro povolený obsah některých znečišťujících látek ve vodě.

Boršč v centru bouřlivých hádek Ruska a Ukrajiny

07.12.2020 | Populární ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko dnes stojí v centru války s Ruskem, a to války o boršč, kterou rozpoutal tím, že prohlašuje slavnou polévku z červené řepy a zelí za kulturní dědictví Kyjeva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont