Zdravý životní styl

Editace genů zdraví neškodí aneb Už jste slyšeli o CRISPR?

03.12.2019 | Vyšší nutriční hodnota plodin i lepší ekonomika. To jsou ve zkratce hlavní přínosy editace genů. Bezesporu jde o přelom v zemědělství i potravinářství. Mnozí se k tomu ale staví odmítavě, a to dost radikálně. Jako by šlo o něco nebezpečného. Pravda je ale právě na opačné straně.

Uho mizí z nemocnic, někde už je na výběr i ze tří jídel

02.12.2019 | Pobyt v nemocnici rozhodně není nic příjemného, pacientům jej bohužel moc neusnadňuje ani to, co dostanou na stůl. Zeleninová polévka z oběda mnohdy poslouží i jako hlavní ingredience večeře – stačí ji jen trochu zahustit. V posledních měsících ale pacientům svítá naděje. Tlaky na skladbu jídelníčku už jsou natolik velké, že se v některých nemocnicích blýská na lepší časy.

Češi se stále více zajímají o původ potravin, prodej bioproduktů vzrostl o třetinu

29.11.2019 | Poptávka Čechů po biopotravinách se zvyšuje a stoupá i celkový zájem spotřebitelů o původ zboží. Loni narostl počet prodaných biopotravin o bezmála třetinu.

Sůl, kam se podíváš: V roční spotřebě jsme třetí

27.11.2019 | Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob.

Umíme ještě jíst podle potřeby těla?

26.11.2019 | Vyznavači zdravého životního stylu, milovníci běhání, alergici, ať už skuteční nebo údajní, fanatici štíhlé linie - z toho či onoho důvodu jsme téměř všichni posedlí jídlem. A přesto se šíří obezita. Z mnoha důvodů, životních zkušeností a vnějších faktorů, které nás ovlivňují, už jídlo nemá neutrální hodnotu a my už téměř neumíme jíst. Píše to italský deník Corriere della Sera.

Dostává se k českým spotřebitelům maso plné antibiotik?

22.11.2019 | Nevhodné nebo nadměrné užívání antibiotik může vést k větší odolnosti baktérií, což je nebezpečné pro zvířata i lidi. Státní veterinární správa (SVS) dlouhodobě osvětu nabádající k odpovědnosti při používání veterinárních antibiotik maximálně podporuje a v rámci svého dozoru kontroluje jejich užívání v chovech i výskyt nadlimitních hodnot antibiotik v potravinách živočišného původu.

Pro energii i klid v duši: Dejte si matcha tea!

21.11.2019 | Zelený japonský práškový čaj matcha vzal před několika lety kulinární svět útokem a snadno se vyšplhal na vrchol popularity, ze kterého asi jen tak nesestoupí. K dostání jsou dnes matcha čaje, dokonce latté nebo dezerty, oblíbené jsou také zmrzliny ze zeleného čaje i čokolády. Kde se ovšem matcha vzal a proč se do něj všichni zamilovali?

"Syrová" čokoláda: Už jste o ní slyšeli?

19.11.2019 | Má rostlinnou chuť blížící se co nejvíce kakau a je minimálně pražená: přes svou vysokou cenu chutná "syrová" čokoláda nejen gurmánům, ale i těm, kdo vyznávají živou stravu (raw food), potraviny bez tepelné úpravy. "Chcete ochutnat?

Masné výrobky pro děti: Které patří na jejich talíř a jaké raději odložit?

18.11.2019 | Problémem masných výrobků je, že uzeniny a paštiky obsahují příliš velké množství tuků, konzervačních látek a solí, zvýrazňovačů chuti a také jsou často vyrobeny z ne zrovna kvalitních surovin. Masné výrobky jsou tučné také i proto, že tuk je nositelem chutě a vůně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont