Zdravý životní styl

Káva a škodlivá? Výzkumy mluví jasně!

19.10.2021 | Pití kávy může být zdravé, ale také nemusí. Zatímco některé studie doporučují její konzumaci jako prevenci před některými onemocněními, existují i doklady opačné, tedy že nadměrný přísun hořkého černého moku jiná onemocnění spouští. Jak se orientovat ve změti protichůdných informací?

Imunita především: Nenechte se obalamutit vitamíny v nezdravých potravinách

18.10.2021 | Pokud jste se v poslední době setkali se záplavou potravin, jejichž obaly a etikety slibují, že pomohou vašemu imunitnímu systému, nejste sami. Přínosem pro imunitní systém se nyní ohánějí dokonce i plechovky sýrových kuliček - společnost Good Crisp Co. letos v létě uvedla na trh kuličky s čedarem, které obsahují složku, jež podle etikety "pomáhá posilovat imunitní systém a zlepšuje jeho klíčové funkce", napsal zpravodajský server The Wall Street Journal.

Průměrný Čech za chléb měsíčně utratí 120 korun

15.10.2021 | Průměrný Čech podle Svazu pekařů a cukrářů ČR měsíčně utratí za chléb asi 120 korun. Kvůli případnému zvýšení ceny z důvodu rostoucích nákladů pekařů by zákazníci mohli zaplatit o 30 korun více. Cena chleba za kilogram podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí zhruba 30 korun, v rámci Evropské unie má ČR pátý nejlevnější chléb. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů. Neúměrně nízká podle nich je v Česku i cena rohlíku, který lidé koupí za 1,9 koruny.

Někteří výrobci potravin v Česku se chystají zdražit až o desetinu

12.10.2021 | Někteří výrobci potravin v Česku se chystají zdražit své zboží až o desetinu nebo o tom uvažují. Další firmy zvýšení cen zatím neplánují kvůli tomu, že zdražily už během letošního roku, vyplývá z dnešní ankety ČTK. K úpravám cen výrobce vedou vyšší výdaje na suroviny, energie, obaly a také platy zaměstnanců. Nárůst u výrobců začali promítat do cen na pultech a v regálech prodejci potravin.

Také český med začíná být nedostatkovým zbožím

05.10.2021 | Český med patřil v minulosti k jedné z mála zemědělských komodit, kterých se v naší zemi více vyrábělo, než spotřebovalo, a ČR tak byla v bilanci produkce medu přebytková. To ale bohužel již několik let neplatí a tuzemského medu je a také v letošním roce bude na tuzemském trhu nedostatek.

Energy drink místo svačiny? Nebezpečná móda mladistvých

30.09.2021 | Energetické nápoje jsou pro nemalou část lidí na denním programu a zdaleka nejde jen o sportovce, kteří potřebují podpořit před výkonem. Sahají po nich i spotřebitelé výkonnostně podprůměrní, a to kdykoli pociťují, byť jen mírnou únavu. O to smutnější navíc je, že trend bohužel bere útokem i citlivější část populace - dospívající. Ti po plechovce sáhnou namísto toho, aby vsadili na přirozený zdroj energie – kvalitní stravu.

Další země bude dávat do mouky kyselinu. Má to pomoct mozku

21.09.2021 | Britská vláda oznámila, že výrobci budou muset do bílé pšeničné mouky přidávat kyselinu listovou. Opatření podle listu The Times zavedl kabinet ve snaze snížit množství dětí, které se rodí s vrozenými vadami, jako je rozštěp páteře.

Nielson: Češi už se polské produkci raději vyhýbají

20.09.2021 | Podle nedávného průzkumu výzkumné agentury Nielsen Admosphere většina Čechů nakupuje nejraději české potraviny, a to v supermarketech. Není se příliš čemu divit.

Hana Málková: Jak často jíst? Hlavní jídla ano, svačiny jsou dobrovolné

13.09.2021 | Názory v oblasti výživy jsou někdy rozporuplné a mnohdy se ani samotní odborníci neshodují. Týká se to i frekvence jídla, tedy kolikrát denně jíst a jaké pauzy by měly být mezi jídly. Někteří nutriční poradci doporučují jíst i 7x denně, jiní naopak tvrdí, že stačí jíst jen 2x denně. Kde je tedy pravda?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont