Přehled eshopů, které zneužívají koronaviru k prodeji doplňků stravy

Přehled eshopů, které zneužívají koronaviru k prodeji doplňků stravy

12.05.2020 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla dalších deset internetových obchodů, které zneužívají pandemii koronaviru k prodeji doplňků potravy. Od začátku pandemie objevili inspektoři už 30 případů zneužívání obav veřejnosti z šíření nemoci covid-19. Inspekce o tom informovala v tiskové zprávě.

"Tito prodejci nabízeli produkty prostřednictvím zakázaných léčebných tvrzení, a to uváděním údajných účinků proti koronaviru. Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zavádějící, protizákonná tvrzení o účincích bylinek a dalších doplňků stravy proti nákaze koronavirem se objevila například na stránkách internetového obchodu wurm-ex.cz, stacirna.cz, awashop.cz, shop.htbox.cz, detoxikace-deto.cz nebo cistamedicina.cz. Většinou slibují ochranu před nákazou koronavirem díky posílení imunity.

"Pokud se chcete začít chránit před koronavirem, lze použít nejúčinnější přírodní antivirotikum, pryskyřici a vitamíny na posílení imunity," uvedl na svých stránkách obchod stacirna.cz.

"Inspektoři SZPI aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále," uvedl Kopřiva.

Přehled nepovolených trzení


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.