Nebezpečné potraviny

Pozor, tito výrobci zneužívají pandemie COVID-19 a nabízejí "zázračné" doplňky stravy

30.03.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další e-shopy, které prodávají potravinové doplňky a zneužívají současných obav lidí z nemoci COVID-19. Řeší další případy, kdy prodejci používají při propagaci zakázaná léčebná a nepovolená zdravotní tvrzení o účincích proti působení nového typu koronaviru, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Alergici pozor, někteří výrobci potravin klamou ohledně alergenů!

02.03.2020 | Potravinářská inspekce stále zjišťuje potraviny s o několik řádů vyšším obsahem alergenů oproti informaci na obalu. Redakci CZ TEST o tom informoval tiskový mluvčí potravinářů.

Přepálený olej, znečištěné fritézy: Problémy nikdo neřeší v každé šesté restauraci

28.02.2020 | V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k lidské spotřebě. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Policie zadržela auto s půl tunou rozmražených potravin

14.02.2020 | Veterináři s policií a celníky našli ve vozidle jedoucím z Prahy po dálnici D8 skoro půl tuny mražené drůbeže a mořských plodů, dodávka ale neměla mrazicí zařízení.

Internetová nabídka pod drobnohledem: Zavádějící informace o potravinách a porušování zákona

27.01.2020 | Mnozí výrobci potravinových doplňků porušují zákon při vytváření a šíření reklamy. Nejčastěji jde o uvádění nepovolených výživových, zdravotních nebo dokonce i léčebných tvrzení a zavádějících informací o potravinách.

Živé bytosti do reklamy na alkohol nepatří, říká ministr

28.11.2019 | Reklama na alkohol by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) neměla zobrazovat živé bytosti. Zákon o regulaci reklamy resort připravuje, omezit ji chce i časově.

Africký mor prasat v Polsku: Riziko opětovného zavlečení nákazy do ČR se tím výrazně zvýšilo

20.11.2019 | Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v sousedním Polsku došlo k výraznému postupu afrického moru prasat (AMP). Polské dozorové orgány aktuálně informovaly o výskytu AMP u prasete divokého v okrese Wschowa na západě země. Nové

Kontroly Potravinářské inspekce ukázaly klamání spotřebitelů u třetiny hodnocených olivových olejů

14.11.2019 | Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že každý třetí hodnocený vzorek klamal spotřebitele. Olivové oleje při hodnocení nevyhověly označení „extra panenské“, ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.

Veterináři varují před kuřecím příkrmem z dm,může obsahovat fólii

07.11.2019 | Veterináři varovali před kuřecím příkrmem pro děti, který prodávala dm drogerie. Od německých kolegů dostali prostřednictvím systému rychlého evropského varování informaci, že se v ČR objevila zásilka příkrmu o hmotnosti 1500 kilogramů, která může obsahovat kusy modré plastové fólie.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.