Nebezpečné potraviny

Potravinářská inspekce nařídila stažení falšované paštiky z dovozu

06.10.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby neprodleně stáhla ze svých poboček falšovanou potravinu Tesco Paštika s husími játry v balení 100 g, s označením data minimální trvanlivosti do 13. 5. 2022, vyrobeno v Polsku.

Pozor na tento salám, ve Francii se po jeho konzumaci zvýšil výskyt salmonelózy

30.09.2020 | Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu prodával fermentovaný salám fuet od výrobce Embutidos Solà z Barcelony, obsahující salmonely. O přítomnosti zdravotně závadného produktu na českém trhu informovaly SVS francouzské dozorové orgány v souvislosti s výskytem salmonelózy u tamních spotřebitelů, kteří španělský salám konzumovali.

Na veterináře čekala v Libuši spousta prošlého masa a mléka

25.09.2020 | Veterináři odhalili v pražské Libuši nelegální sklad, v němž bylo přes 15 tun mléčných a masných výrobků, z toho deset tun po době minimální trvanlivosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Pozor, tyto cukrovinky mohou zadusit dítě!

22.09.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před dvěma šaržemi nebezpečných želé cukrovinek původem z Vietnamu. Obsahují látku, která může při neopatrné konzumaci nabobtnat. V minulosti to vyústilo v několik případů úmrtí dětí na následky zadušení, uvedl dnes v tiskové zprávě za SZPI Marek Bartík.

Z trhu se stahují rozinky z Íránu kontaminované ropnými oleji

17.09.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole ve velkoskladu zjistila, že 21 tun rozinek bylo kontaminováno ropnými oleji. Šlo o značku Rozinky Malayer. Distribuční společnosti - Orient Bohemia inspekce nařídila, aby je stáhla z trhu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

SZPI zabavila 18 tun arašídů, obsahovaly karcinogenní látky

09.09.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zadržela zásilku 17 820 kg arašídů (Podzemnice olejná) původem z Číny, kterou nevpustila do vnitřního trhu ČR.

Zprávy z pultu: Prošlé sýry a 220 kilo kostí bez data spotřeby

28.08.2020 | Veterináři odhalili při kontrole řeznictví v pražských Strašnicích zhruba 250 kilogramů prošlých potravin a masa neznámého původu. V prodejně inspektoři zjistili i další hygienická pochybení. Prodejce musí závadné potraviny zlikvidovat a další závady neprodleně odstranit.

Toto si koupit nechcete, přesto byly zkažené ryby určeny k prodeji

26.08.2020 | Veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Kontrolní akce nedopadla moc dobře, zmrzliny osvěžily, ale nepotěšily

13.08.2020 | Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.