Nebezpečné potraviny

Polovina vadného masa z polských jatek již byla u nás zadržena

02.02.2019 | Polovina z dodávky problémového masa z Polska, které se dostalo do Česka, se již vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Do České republiky bylo podle ministerstva zemědělství exportováno celkem zhruba 300 kilogramů hovězího.

Polské potraviny na pranýři: Podívejte se na největší aféry posledních 7 let

01.02.2019 | Potraviny původem z Polska se ukazují dlouhodobě jako problematické. Nepovolené pesticidy, bakterie salmonely, či rovnou prodej masa z nemocných kusů dobytka - to je jen namátkový výběr toho, co inspektoři našli v prodejní síti...

Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

01.02.2019 | Evropské země postupně zjišťují, kam všude bylo dovezeno maso z polských jatek, kde se zpracovávaly nemocné krávy. Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, až 600 kilogramů hlásí Slovensko a další stovky kilogramů pak Francie nebo Portugalsko. Zasaženo je podle Evropské komise nejméně 14 zemí, unijní úřady zahájily vyšetřování.

Dva bifteky z nemocného býčka, prosím aneb Drsná realita z polských jatek

31.01.2019 | Je sice zdraví trochu nebezpečný, ale což - peníze vydělá. Tímto krédem se pravděpodobně řídí na některých polských jatkách. Ukázalo se, že se tam v noci tajně poráží a pak samozřejmě dále prodává chorý dobytek.

Maso z polských jatek se na Slovensku dostalo do školních jídelen

31.01.2019 | Ráno jsme informovali o dění na polských jatkách, kde opakovaně docházelo k porážkám nemocných kusů dobytka a prodeji závadného masa. Nyní ČTK zveřejnila další informace. Stovky kilogramů se dostaly do slovenských restaurací a bohužel i školních jídelen.

Ve víně je pravda, říká se. Ovšem někdy tvrdá. Co se nejvíc falšuje?

28.01.2019 | Jak ukázalo několik šetření z poslední doby, falšování vína se stalo efektivní a jednoduchou cestou, jak se obohatit. Nejčastějšími zjištěnými prohřešky bylo přidávání syntetických glycerolů, barviv, cukrů, vody či vydávání vín jihovýchodní Evropy za mok domácího původu. Novelizace vinařského zákona však situaci na českém trhu znatelně zlepšila. Zdá se, že se začíná blýskat na lepší časy, i když úplně vyhráno podle odborníků ještě zdaleka není...

Nechutné! Takhle vypadá olej v některých fastfoodech

15.01.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

Máme se bát kančího a vepřového? Veterináři vydali novou varovnou zprávu

09.01.2019 | Obavy z afrického moru prasat stále ještě nevyprchaly z éteru a na stole už je další "černý puntík" v neprospěch divočáků. Veterináři potvrdili výskyt parazita svalovce u divokého prasete odloveného na Frýdlantsku, který může být i příčinou úmrtí člověka. Máme se snad začít ještě víc bát?

V čaji byly opět pesticidy. Zásilku z Číny se však naštěstí podařilo zadržet

07.01.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili do vnitřního trhu ČR zásilku čaje z Číny. Výsledky rozborů čaje s názvem Green Snail prokázaly, že čaj překračuje maximální povolené limity u tří typů pesticidů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont