Nebezpečné potraviny

Varování spotřebitelům. Tyto krevety vás můžou otrávit

01.06.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací potraviny Krevety vannamei celé syrové 30/40, hluboce zmrazený produkt, v balení 300 g, číslo šarže: X1692012BUXX, datum minimální trvanlivosti: 12/2021, země původu: Ekvádor, Prodejce: mrazeneryby.cz s.r.o., Jabloňová 10, 10600, Praha Záběhlice, ČR.

Varování spotřebitelům: Na tento špenát pozor, obsahuje látky podobné durmanu či rulíku.

19.05.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před produktem Hluboce zmrazený špenátový protlak v balení 450 gramů od výrobce EQUUS a.s ze Slovenska. U několika šarží potraviny zjistila tropanové alkaloidy v množství, které může ohrozit lidský organismus.

SZPI odhalila další případ klamání spotřebitele

07.05.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole internetového prodeje doplněk stravy s několikanásobně nižším obsahem hořčíku a vápníku, než bylo na výrobku uvedeno. Výrobce Unistry na obalu produktu Univitalis Vápník Hořčík Zinek+ v plastové dóze s obsahem 100 tobolek uvedl ve složení 392 miligramů vápníku a 152 miligramů hořčíku. Doplněk ale neobsahoval ani polovinu tohoto množství. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podnikatel recidivista opět po Praze převážel 80 kilo ryb a mořských plodů bez dokladů

04.05.2021 | Veterináři ve spolupráci s celníky odhalili v dodávce na Pražském okruhu nedaleko Jesenice u Prahy více než 80 kilogramů ryb a mořských plodů, které byly převážené v nevhodných podmínkách a bez dokladů. Za porušení zákona nyní hrozí přepravci až milionová pokuta, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Inspektoři rozdávaly pokuty za zkažené maso, hnilobu i nedostatečnou hygienu

03.05.2021 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se loni výrazně více než v předchozích letech zaměřili na kontrolu internetové formy prodeje. Důvodem byl především skokový nárůst obratů e-shopů s potravinami v důsledku koronavirové pandemie.

Varování spotřebitelům: Na trhu je další nebezpečný doplněk stravy

26.03.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole prodeje doplňků stravy na internetu zjistila několik nevyhovujících šarží výrobku Křemelina. Přírodní minerální doplněk obsahoval vysoký obsah hliníku a olova, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

SZPI zjistila nebezpečné látku v doplňku stravy od výrobce z Brna

24.03.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu doplněk stravy s nadlimitní koncentrací látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy. Doplněk B17 Preventum s minimální trvanlivostí do 6. listopadu 2022, jehož výrobcem je společnost Green idea se sídlem v Brně, musí být z tržní sítě neprodleně stažen.

Veterináři ve Zlínském kraji zachytili maso z Francie s listerií

22.03.2021 | Veterináři ve Zlínském kraji loni zachytili zhruba 1600 kilogramů masných výrobků původem z Francie s obsahem bakterie způsobující listeriózu. Dvakrát řešili také záchyt salmonely v drůbežím mase pocházejícím z Polska a jednou v drůbežím mase od tuzemského výrobce. Sdělil to ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Diagnóza vegan: Ortodoxní veganství ohrožuje děti i plod v těle těhotných žen

05.03.2021 | Navzdory opakovaným tezím paleontologů, podle nichž se z opice nestal člověk proto, že „slezl se stromů“, ale že zařadil do svého jídelníčku stravu živočišného původu, přetrvává v myslích mnoha lidí představa, že potraviny a tuky živočišného původu jsou zdraví škodlivé, a proto je správné stát se veganem nebo alespoň vegetariánem. K tomu lze ovšem opakovaně uvést, že tomu tak není!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.