Poradna

Umíte to se sýrem? I krájení má svá pravidla

21.04.2021 | Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje již ode dne své výroby až do okamžiku spotřeby. Pro jeho úchovu je proto nezbytné dodržování řady zásad, které zabezpečí udržení kvality výrobku a zpomalí další prozrávání. Jedním z důležitých faktorů je samozřejmě teplota.

Poznáte dobrou paštiku od směsi masných zbytků?

04.02.2021 | Existují země, kde jsou paštiky považovány bez nadsázky za delikatesu. České paštiky předcházejí pověst potraviny, která snese téměř vše, a jejím standardním složením jsou levné zbytky po zpracování kvalitnějších masných výrobků. Na druhou stranu zu ale máme mnoho výrobců, pod jejichž "rukama" vznikají kvalitní výrobky, které by potěšily i toho největšího gurmána. Jak je tedy od sebe rozeznat?

Jan Stibal prozradil, kolik si letos zaplatíme za kus kvalitního pašíka

02.02.2021 | Tuzemské spotřebitele láká vepřové maso z dovozu na cenu, přitom je tuzemské maso mnohem čerstvější a nemusí procházet mrazením ani přepravou přes polovinu kontinentu. Nejenom o tom jsme si povídali s ředitelem Svazu chovatelů prasat, Ing. Janem Stibalem.

Evropská Unie je dnes pod velkým tlakem aktivistů

28.01.2021 | I na podnikání v zemědělství a potravinářství dopadne v blízké budoucnosti Green Deal (Zelenádohoda), která má podle dosavadních komentářů na území EU zajistit vyšší udržitelnost obou zmíněných oblastí podnikání a zdravější potraviny. Jaké ale budou důsledky „zelené politiky“ EU? Odpovídá ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Jak vybrat kurz vaření + naše tipy na kulinární školy

17.12.2020 | Nevýhodné "benefity", žádný prostor pro vás, podezřele nízká cena a neznámý kuchař. Na co ještě si dát pozor při výběru kurzu vaření?

Chystáte se na nákup kapříka? A toto víte?

15.12.2020 | Vánoce tu nejsou poprvé, přesto se velké procento spotřebitelů stále dopouští zásadních chyb. Proč raději udělat jiný „dobrý“ skutek, než pustit zpět do vody kapra, čeho si všímat na stánku nebo proč si raději rybu nechat usmrtit v místě prodeje?

Chcete prodávat kapry? Máte poslední dny na registraci

04.12.2020 | Veterináři upozorňují prodejce kaprů, že mají poslední dny na registraci. Musí tak učinit do nejpozději týden před začátkem prodejů. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Loni zjistili při předvánočních kontrolách zhruba čtyřprocentní chybovost.

Poznáte český česnek? Teď už ano...

27.11.2020 | Nic není jako dřív a o česneku to platí dvojnásob. Česnečka z něj má daleko do té, co vařívala babička, a jeho chuti i vůni chybí potřebná intenzita. To proto, že tradiční českou plodinu z podstatné části nahradily levnější zahraniční odrůdy. Jak se stalo, že jsme se z původně česnekové velmoci stali zemí plné nekvalitních čínských a španělských variant?

Proč už některé potraviny nechutnají jako dřív - a je to špatně?

20.11.2020 | V dnešní době se spotřebitelé nemusejí bát toho, že by neměli v nabídce potravin dostatečný výběr či museli konzumovat něco, co jim nechutná. Přesto se mnohým určitě už také někdy stalo, že si zakoupili svůj oblíbený výrobek a on chutnal trochu jinak, než byli dosud zvyklí. Proč tedy výrobci potravin mění své výrobky, když je spotřebitelé mají rádi tak, jak jsou?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont