Poradna

Nad řepkový olej není aneb fakta (nejen) o cílené propagaci olivového oleje

14.10.2019 | O řepce jako plodině se každoročně mluví především na jaře, hlavně ovšem jako surovině pro výrobu biopaliv. O řepkovém oleji bychom ale měli mluvit, a hlavně jej používat, celoročně – jde totiž o nutričně nejhodnotnější rostlinný jedlý olej, navíc v porovnání s dalšími druhy jedlých olejů za rozumnou cenu.

Názvy potravin, které zamotaly nejednoho spotřebitele. Víte, co je pstruh lososový?

07.10.2019 | Nejen atraktivní obal nebo vzhled láká spotřebitele k nákupům potravin, nedílnou součástí marketingu spojeného s prodejem jsou také názvy potravinářských produktů. Ovšem mohou v některých případech spotřebitele docela úspěšně mást.

Mražené versus chlazené: Jak vybírat drůběží maso?

26.09.2019 | Chlazené drůbeží maso je čerstvé a křehké, u mraženého zase výrazně klesá riziko nákazy bakteriemi. Na miskách vah je pak i cena, která v případě zmražených kusů může více zlákat ke koupi, ale vyplatí se to, když mražené maso tratí po rozmrazení na váze? Který typ nakonec vyhraje bitvu kdo s koho?

Jak na pravou Itálii: Rady přímo od šéfkuchaře

10.09.2019 | Radí Sergio Bellini, majitel a šéfkuchař brněnské restaurace Castellana Trattoria

Jak je možné, že v některých prodejnách nabízejí se speciální slevou prošlé výrobky?

12.08.2019 | Potraviny s prošlým datem použitelnosti se nesmí dál prodávat, potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze prodávat dál ve slevě, ale vždy odděleně a spotřebitel na to musí být upozorněn.

4 zmrzlinová pravidla: Znáte je?

06.08.2019 | Zmrzlina je letní evergreen, který spolehlivě osvěží. Víte ale, na co si dát pozor při jejím výběru? Shrnutí jsme připravili s Danou Macákovou z Prima zmrzliny.

Jedete na dovolenou s all inclusive? 5 tipů, jak na ní nepřibrat!

06.08.2019 | Programy all inclusive vás nijak nelimitují, některé jsou dokonce nastaveny tak, že jen co se odnese snídaně, už na stole přistává snack a takto se stoly prohýbají až do pozdních nočních hodin. Ani to ale neznamená, že si z dovolené musíte přivézt i suvenýr v podobě pár kilogramů navíc.

Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

31.07.2019 | Odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyvrátili informaci o manipulaci s podtrženými rajčaty, která se šíří internetem. Podívejte se, jak se s rajčaty skutečně pracuje, než se dostanou na váš stůl.

Jedna paní povídala aneb Nevěřte mýtům o potravinách!

30.07.2019 | V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont