Články se štítkem: zajímavosti

Blíží se konec malých hospod?

30.10.2015 | Při projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb rozjařil Miroslava Kalouska hned na počátku víc než šestihodinové debaty ministr financí Andrej Babiš, když přinesl k řečnickému pultu dva transparenty – kopie účtenek z EET v nadživotní velikosti, což jak poznamenala stenografka ve svém záznamu, způsobilo veselost v sále. Kalousek ale byl připraven. Nedlouho poté přilepil na řečnický pult plakátek, kde byl ministr A. Babiš vyobrazen jako žena s válečkem v ruce. Pod obrázkem pak nápis: „Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ. Andrej ÁNO. Díky elektronické evidenci tržeb.“

Šípek, dítě plané růže s léčitelskými schopnostmi

25.09.2015 | Až vás někdo pošle k šípku, nenadávejte mu. Hezky mu poděkujte a vyražte k šípkové růži. Její červené plody jen tak nepřehlédnete a mezi trnitými větvemi se skrývají drobné, jasně červené plody, jejichž příznivé působení na zdraví člověka popsal už anglosaský herbář z 11. století a jež byly nedílnou součástí lidového léčitelství. Jak mohou pomoci i vám?

Česko je zemí s nejvíce pivovary na obyvatele

16.09.2015 | V letošním roce u nás vaří pivo v rekordních 336 pivovarech

Vinaři vezou z Rakouska 27 zlatých medailí

15.09.2015 | Mezi nejúspěšnější vinaře na mezinárodní soutěži vín AWC Vienna patří Vinselekt Michlovský s pěti zlatými. V tiskové zprávě to uvedl Vinařský fond, který soutěž podporuje.

Víte jaká pravidla platí pro prodej stáčeného vína?

11.09.2015 | Dle průzkumu Vinařského fondu si stáčené víno kupují zhruba dvě třetiny Čechů

Na jižní Moravě začala hlavní část sklizně vinné révy

10.09.2015 | Vedra hrozny nesežehla. Letošní úroda bude nadprůměrná a kvalitní, hlásí vinaři.

Češi začali vyrábět anýzovou limonádu. Jako jediní na světě

09.09.2015 | Jestli vás vyčerpala vedra a hledáte, kde znovu dobít energii a zároveň nenastydnout při pobíhání mezi licousy deště, vezměte na milost anýz. Češi z něj jako jediní začali vyrábět limonádu.

Nenápadné zlato české kuchyně

03.09.2015 | Pomalu přichází podzim a s ním i obvyklá sklizeň brambor. Podívejme se však na tuto zcela běžnou a pro většinu lidí nezajímavou rostlinu okem současných odborníků na výživu. Oloupejme pomyslnou slupku brambor a nahlédněme pod pokličku hrnce při jejich vaření.

V Chříči na Plzeňsku obnovili činnost pivovaru

31.08.2015 | V Chříči na Plzeňsku obnovilo místní občanské sdružení Propolis minipivovar. Kromě sládka zaměstnalo od června pět mentálně postižených lidí. Na rozjezd sociálního podniku Pivovar Chříč získalo evropský grant 5,5 milionu Kč, část dalo ze svého.

Syrová pravda o tataráku

26.08.2015 | Také znáte tu až téměř romantickou historku o tatarských nájezdnících, kteří se stravovali syrovým hovězím masem? Maso si prý rafinovaně schovávali do vaků pod sedly koní, cestou se krásně naklepalo, prosolilo potem koní i divokých jezdců a pak už jen stačilo lehce dokořenit. Jednoduchá pochoutka, která dodává sílu, byla na světě. Hezká historka, že? Ale vězte, že to se slavným tatarákem bylo vlastně ve skutečnosti úplně jinak…

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.