Články se štítkem: zajímavosti

Výrobci: Ve vedrech se spíš než pivo pije limo a voda

24.07.2015 | Vlna veder, která nyní postupuje Českem, zvyšuje prodej limonád a minerálek výrobci. Prodej piva se tolik nezvyšuje, řekli ČTK oslovení výrobci nápojů. Přesné ekonomické dopady vlivu horka zatím nemají.

Čínský česnek nemá žádnou sílu

23.07.2015 | Historicky nejstarší český nález česneku z doby kamenné byl učiněn v Kyjově na Moravě. Tradice pěstování této plodiny se v oblasti udržuje dodnes. Pan Emerich Kratochvil s rodinou kromě pěstování a prodeje volně váženého česneku sklízí úspěchy i v netradiční disciplíně pletení česnekových copů.

Češi, národ sběračů

16.07.2015 | Každý rok si z lesa přineseme plody v hodnotě miliard korun a ve výpravách s košíkem patříme do evropské špičky. Houby a lesní plody jsou vítaným zpestřením jídelníčku od pozdního jara až do příchodu zimy. Víte ale, že i pro sběr plodů v lese platí určitá pravidla, která bychom měli dodržovat?

Ministerstvo chystá bič na nepoctivé vinaře

16.07.2015 | Ministerstvo zemědělství finišuje práci na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která zpřísní podmínky pro obchod se sudovým vínem. Zabrání tak prodeji pančovaného vína i daňovým únikům. S chystanou normou souhlasí vinařské organizace i provozovatelé vinoték.

Téměř polovina Čechů nemá v normě cholesterol

14.07.2015 | Celkem 2 490 lidí si nechalo prověřit svou hladinu cholesterolu v krvi v rámci putovní akce Flora pro.activ. Ta objela v průběhu května a června celkem 30 míst po celé České republice.

Na Beaře nám je blaze

13.07.2015 | Když jsme se před devíti lety chystali s manželkou a se synem poprvé na dovolenou do Irska, byl jsem zvědavý úplně na všechno. Tedy i na tamní kuchyni. Jako strávník nejsem vybíravý ani náročný. Odjakživa mi vyhovují jídla jednodušeji připravovaná než ta, jejichž recepty jsou složité. Ne proto, že bych se sám mohl octnout v roli kuchaře. Nevařím, neumím to, ale přiznávám, že rád jím.

All inclusive: radost, nebo starost?

09.07.2015 | Na letní dovolené se v jídle moc neomezujeme a právě se stravou souvisí i nejvíce pojistných událostí. Pouhé jedno procento Čechů jede k moři zhubnout, každý třetí z nás si pochoutek užívá dosytnosti a většinou se vrací nejen se zážitky, ale s kilogramy navíc. Jak se nepříjemností na letní dovolené vyvarovat?

S nákupy potravin on-line má zkušenost každý pátý Čech

09.07.2015 | Výsledky průzkumu společnosti KPMG Česká republika Nákupní zvyklosti v ČR 2015 ukazují, že 21 % Čechů po internetu potraviny již někdy nakupovalo, z toho jen 2 % takto nakupují pravidelně. Téměř každý čtvrtý Čech (23 %) se na nákup potravin a nápojů on-line teprve chystá.

Píšu kuchařky na pomezí beletrie

26.06.2015 | Jana Florentýna Zatloukalová je vystudovanou inženýrkou ekonomie, maminkou čtyř dětí, autorkou kuchařek a blogu, který naučí vařit snad každého. Povídali jsme si s ní o tom, proč má i v době internetu cenu psát kuchařské knihy i jaké potraviny zařadit do jídelníčku v letním období.

Bizoni z České Kanady

25.06.2015 | Maso bylo, je a bude. Napříč epochami a kulturami, nezávisle na chuťových preferencích a jídelních zvyklostech ovlivněných tradicí, se maso konzumuje všude na světě odpradávna. Mělo by však být servírováno v rozumném množství a podáváno s vážností, neboť benefit správně upraveného masa v naší výživě je lepší než jeho pověst. Zvláště pokud jde o maso získané pečlivým přístupem k přirozenému chovu zvířat.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.