Články se štítkem: zajímavosti

Nejlepší školní obědy vaří v Otrokovicích

26.08.2015 | Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger, houbová pohanka s rýží a ovoce v jogurtu. Takové menu si připravila vítězná jídelna ze Základní školy Mánesova z Otrokovic pro finále soutěže o Nejlepší školní oběd.

Co čeká jídelny v novém školním roce?

17.08.2015 | České školní jídelny jsou světovým unikátem, který u nás vznikl na přelomu 40. a 50. let. Na rozdíl od poválečných let však dnes nestačí děti pouze nasytit, ale také pokud možno vyjít vstříc jejich někdy specifickým stravovacím potřebám. V posledních letech přibývá požadavků na dietní stravu v jídelnách, a dosud poněkud nepřehlednou situaci měla zjednodušit novela vyhlášky o školním stravování č. 17/2015 Sb., která vešla v platnost v půlce února a jež přináší do škol možnost dietního stravování.

Křivá polévka poukáže na nesmyslnost estetických standardů u zeleniny

14.08.2015 | Happening iniciativy Zachraň jídlo s názvem “Křivá polévka” se uskuteční 5. září a bude se při něm vařit polévka pro přibližně 2000 lidí ze zeleniny, která by se nedostala na pulty obchodů kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Zachraň jídlo tím chce upozornit na velké množství produktů, které se v zemědělství vyhazují, a představit výsledky projektu “Paběrkování”.

Palec nahoru, palec dolů

14.08.2015 | Nakupujeme férově, neplýtváme jídlem, ale také nadměrně pijeme alkohol a kouříme v restauracích. Co dalšího se děje ve světě potravin?

Sucho a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům

13.08.2015 | Vedro a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům. Na vinicích budou letos patrně nižší výnosy, někteří vinaři jich v nejpostiženějších místech čekají až o polovinu méně ve srovnání s obvyklou úrodou. Réva podle nich v extrémním horku jen přežívá. Vyplývá to z ankety ČTK.

Boj vinařů pokračuje

11.08.2015 | Víno patří dlouhodobě k nejvíce falšovaným potravinám na našem trhu a černý trh dosáhl v posledních letech nebývalých rozměrů. Nejpalčivějším problémem je přitom klamavé označování původu vína. Bojují proti němu nejen státní instituce, ale i samotní vinaři.

Které potraviny dělají nafouklé břicho?

03.08.2015 | Studie prezentovaná nejprve na Digestive Disease Week ve Washingtonu navíc ukázala, že se bolesti břicha již po jednom měsíci stravy bez fermentujících potravin zmírňují o 40 %.

Lék na alergii? Dieta.

28.07.2015 | Alergií na potraviny přibývá, zejména v západních zemích. Dieta, která eliminuje z jídelníčku problematické potraviny, se sice neřadí mezi typické alternativní druhy výživy, přesto nutí postižené jedince k jinému stravování. Je třeba rozlišit potravinové alergie a potravinové intolerance, případně přecitlivělost na potraviny.

Tradiční “Cibulová slavnost” v regionu Weinviertel

27.07.2015 | Navštivte s rodinou letošní “Cibulové slavnosti” v lázeňském městěčku Laa a návštěvu zkombinujte s relaxací ve vyhlášených termálních lázních Laa s velkolepým saunovým světem a dalšími atrakcemi.

Choroby nemocniční stravy: málo zeleniny, nadbytek soli

24.07.2015 | Pojem nemocniční strava bývá synonymem nevábných pokrmů, které spořádáme jen z nedostatku jiné alternativy. Je to však jen snahou zdravotníků poskytnout pacientům co nejzdravější pokrmy vhodné pro jejich dietu? Nebo má řada nemocničních jídel ke zdravému a vyváženému jídelníčku opravdu daleko?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.