Česko je zemí s nejvíce pivovary na obyvatele

Česko je zemí s nejvíce pivovary na obyvatele

16.09.2015 ČTK

V letošním roce u nás vaří pivo v rekordních 336 pivovarech

V Česku je ze zemí Evropské unie nejméně obyvatel na jeden pivovar. V ČR připadá na pivovar 31.333 lidí, druhé je Dánsko s 37.500 lidmi na pivovar. Následují Rakousko, Litva a Velká Británie. Vyplývá to z informací evropského svazu pivovarů a státních pivovarnických svazů, které porovnal měsíčník Pivo, Bier & Ale. Loni byla ČR na třetím místě, řekl na dnešním setkání s novináři vydavatel časopisu Pavel Borowiec. 


    Podle něj je v Česku nyní 336 pivovarů, podmínkou pro zařazení pivovaru do přehledu byl celní sklad, varna piva a skutečně uvařené pivo. "Nejsou tam zahrnuty pivovary, které dosud neuvařily pivo. Takové jsou v projektu založeny, mají už jméno, jejich majitelé již tvrdí, že mají pivovar, a čepují tam pivo z jiného pivovaru," řekl Borowiec. 
    Světovou jedničkou v počtu obyvatel na pivovar je podle něj Švýcarsko s 16.592 lidmi. Důvodem je tamní povinná registrace a nízká spotřební daň. Často tu jde o mikropivovary, které ročně vyrobí pouze několik hektolitrů piva. "Pokud by došlo na součet skutečných průmyslových a restauračních pivovarů, ocitlo by se Švýcarsko až na konci první desítky evropských zemí," uvedl Borowiec. 
    Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. 
    Celková spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů. Každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva. Turisté v Česku loni vypili 630.000 hektolitrů piva. Ze země se vyvezlo 3,65 milionu hektolitrů piva, předloni to bylo 3,39 milionu hl.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.