Poradna

Intuitive eating: Dá se jíst podle toho, co nám říká intuice?

19.12.2019 | Celý přístup je založen na naslouchání svému tělu a důvěře v něj. Jak se to ovšem naučit? Zakladatel této metody doporučuje zdravý přístup k jídlu bez hysterie a stresu, který vychází z toho, že rozumíme sobě samým a svým potřebám.

Droždí a kypřící prášek: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

06.12.2019 | Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a kypřicím práškem do pečiva?

Kvalita vánočních kolekcí: Co najdete pod staniolem?

05.12.2019 | Čokoládové figurky s vánoční tematikou se u nás prodávaly již na konci 19. století. To se nezměnilo, co však podléhá zubu času, je jejich cena a také kvalita. Zatímco před sto lety byste za „závěsky na stromek“, jak se jim také říkalo, zaplatili kolem deseti korun, dnes si připravte i dvacetinásobek… a taky hodně trpělivosti. Cena totiž v tomto případě nemusí být neoklamatelným ukazatelem kvality.

3 typy kávy, které musí znát i ten, který ji nepije

03.12.2019 | Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!

Jak poznat maso z českého chovu?

19.11.2019 | Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To se nachází i na balení masa a má znamenat, že maso pochází od české firmy. Označení má však i svůj háček.

Na vánoční cukroví jedině máslo s 80 % tuku, říká majitel pekárny

08.11.2019 | Odpovídá Jan Zeman, ředitel a majitel Biopekárny Zemanka

Aby oku lahodily: Kde se bere krásná barva potravin?

31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.

Výživa dětí: Jak a co dětem zařadit od 6. měsíce věku

30.10.2019 | Starost o správnou výživu dětí občas ústí do zbytečně úzkostlivého oddalování a zařazování různých typů příkrmů a doplňujících složek stravy k mateřskému mléku, což není vždy zrovna správná strategie. Jak by tedy měly maminky postupovat?

Máslo známe asi 2000 let. Orientujete se v jeho kvalitě?

29.10.2019 | Úsloví „mít máslo na hlavě“ pochází se středověku. Trhovci za účelem většího zisku máslo šidili na váze, když byli usvědčeni, museli za trest stát na slunci před lidmi s hroudou másla na hlavě. Výrobci se od dob středověku sice polepšili, o čemž vypovídají i velmi uspokojivé výsledky testů másel, ale i tak najdete na trhu výrobky, které mu jsou podobné, přesto s máslem mají společný tak maximálně tvar. A kdo jiný je od sebe rozezná lépe než informovaný spotřebitel?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Únorové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont