BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 Jana Čiháková

Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Jakou mají kvalitní domácí "veggie" burgery výhodu? Obsahují více vlákniny, ají nižší obsah nasycených tuků, jsou zdrojem antioxidantů a biologicky aktivních látek, pomáhají atraktivní formou zakomponovat "obyčejné" ingredience

Příprava bezmasých burgerů je perfektní prostor pro vaši fantazii, kreativitu a experimentování. Neexistuje pár jediných fungujících receptur. Správná receptura je ta, která přinese výborný výsledek. Vláčný a chuťově atraktivní burger, který je navíc zdrojem výživných ingrediencí. Zapojte houby, luštěniny, ořechy, vločky, semínka nebo i rostlinný protein. Sekejte, míchejte, hňácejte, hlavně směs dobře ochuťte. Divy dělá sušený česnek, uzená paprika, směsi koření na zeleninu či výraznější adžika.

Jaké suroviny se nejlépe hodí k výrobě domácího rostlinného burgeru? Na domácí rostlinný burger se vám bude hodit pečená červená řepa, uvařené černé i červené fazole, fazole adzuki, konzervovaná cizrna, jemně mleté ovesné vločky, tofu, žampiony, hlíva, restovaná cibule, česnek, hrášek, dobře uvařená červená rýže, vejce a samozřejmě koření.

PRAVIDLA ÚSPĚCHU

Ingredience na burger zpracujte ideálně v sekáčku. Někdy se také nazývá "cutter" nebo "food processor". Díky němu všechny ingredience snadno rozsekáte najemno, vše se krásně promíchá, pořád ale zůstane žádoucí struktura. Ze směsi tvořte asi centimetr vysoké placky, které by měly být stejně velké jako průměr housky.

Dbejte na výběr dobré bulky. V pekárnách dnes běžně seženete čerstvé. Není nutné kupovat balené plné zbytečných aditiv. Nebo si je upečte doma. Cvik dělá mistra. Bulku před kompletováním burgeru rozřízněte a řeznou stranou dolů krátce opečte. Bude lehce křupavá a bude chutnat atraktivněji. Pokud máte na výběr, zvolte hutnější housku. Nasákne vše, co má a přitom se nebude zbytečně rozpadat.

Vrstvení a skládání burgeru je vždy individuální záležitostí. Někteří kuchaři máznou na spodní část housky máslo, aby nebyla suchá, jiní na ni dávají list salátu, aby burger housku příliš nerozmočil. U vege burgeru se řiďte typem a šťavnatostí placky. Při kompletování je zásadní, aby po sobě jednotlivé vrstvy neklouzaly. Aby se burger pohodlně jedl a zbytečně se nerozjížděl v rukách.

Při přípravě vegetariánské varianty nechte na vege burgeru roztéct plátek cheddaru. Patří přesně na toto místo. Při přípravě veganské varianty můžete burgeru dodat šmrnc hezkou vrstvou restovaných kroužků cibule nebo slabou bramborovou plackou. Je to pracnější, ale stojí to zato. Kromě čerstvého listového salátu nemusí být v burgeru syrová zelenina. Dokonce i plátek čerstvého rajčete můžete krátce na sucho opéct na pánvi. Bude se tak v burgeru lépe jíst. Změkne a nebude pouštět šťávu.

FAZOLOVÝ BURGER

Na 2 burgery potřebujete: 100 g uvařených červených fazolí nebo fazolí Adzuki, 100 g pečených batátů, 1 lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, 1 lžičku uzené papriky, 1 stroužek česneku, 1 lžíci jemně mleté mouky, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce strouhanky, můžete dát i sušenou cibuli

Nejdříve v cutteru rozsekejte fazole, pak přidejte batáty a ostatní ingredience. Z hmoty utvořte 2 placky, které opečte na nepřilnavé pánvi nebo je upečte v troubě.

VEGE BURGER

Na 2 burgery potřebujete: 1 balení alternativy mletého masa Vege burger Labeta, které už je ochucené. Stačí ho jen smíchat s olejem, vodou, nechat nabobtnat a pak už jen vytvarovat a opéct.

Tato varianta je extra snadná na přípravu a ocení ji ti, kteří si chtějí rychle a jednoduše vyrobit dobrý burger bez masa. Tuto směs můžete pořídit ve 3 variantách (klasik, se zeleninou, s cibulkou) a funguje také v kombinaci s dalšími ingrediencemi jako čerstvá cibule, žampiony či uvařené luštěniny.

CHEF BURGER

Na 2 burgery potřebujete: 100 g uvařených černých fazolí, 100 g uvařené cizrny, 200 g orestovaných žampionů, 100 g uvařené červené řepy, 80 g jemných ovesných vloček, 1 lžíci lahůdkového droždí, chilli vločky, sůl, pepř, sušený česnek, 1 lžičku bramborového nebo tapiokového škrobu.

Všechny ingredience dejte do robotu a rozmixujte tak, až se vše propojí, ale stále zůstane struktura. Dolaďte hustotu hmoty tak, aby šly rukou tvořit burgery.

 

 


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.