PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 Jana Čiháková

Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Žitné výrobky jsou ve srovnání s těmi pšeničnými hutnější, a to díky škrobu a dalším polysacharidům, které jsou součástí vlákniny. „Žito je skvělým zdrojem sacharidů a bílkovin, ty přispívají právě ke vzniku hutné struktury těsta. To je také důvod, proč váš žaludek žitné pečivo zaplní více než to klasické,“ vysvětluje produktový specialista pro pekařské výrobky Edita Čítková ze společnosti Zeelandia.

ZÁZRAČNÝ KLÍČEK

Při výrobě některých druhů pečiva dochází k odstraňování klíčku ze zrn, tedy ztrátě většiny zdraví prospěšných látek, naopak u toho žitného pečiva klíček zůstává. A právě v něm se nacházejí minerální látky jako například hořčík, draslík, vápník nebo železo a také prospěšné vitamíny B a E. „Konzumace žitného pečiva představuje vhodnější variantu pro všechny milovníky pečiva. Ideální je vždy jej doplnit bílkovinou potravinou (vysokoprocentní šunka, tvrdý sýr do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh do pomazánky či vejce připravené na malém množství kvalitního oleje), tukem (máslo nebo rostlinné tuky) a zeleninou či ovocem. Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu,“ říká nutriční terapeutka Miroslava Matějková.

KARTÁČ NA STŘEVA

Žito, resp. žitná mouka, obsahuje již zmíněné polysacharidy. Ty při průchodu trávicím traktem „čistí“ střevní sliznici. Navíc díky vysokému podílu vlákniny je žitné pečivo vhodné pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a pro diabetiky neboť zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů. Včetně toho má kladný vliv na kardiovaskulární systém a napomáhá při redukci tělesné hmotnosti.

První, co byste při nákupu měli kontrolovat je složení. U baleného pečiva bývá vypsané na obale a u nebaleného na štítku s cenovkou. „Základní pravidlo je sledovat podíl mouky. Procenta jsou značená z celkové hmotnosti použitých mouk. Žitné pečivo by mělo obsahovat ideálně 90 % žitné mouky,“ radí Čížková.

A ptáte se, jak žitné pečivo skladovat? V případě, že je pečivo ještě teplé nebo i jen trochu vlažné, nechte jej před uložením vychladnout. „Doporučuji ho uchovávat při pokojové teplotě, tedy zhruba 18 °C, zabalené do čisté utěrky,“ doporučuje Čížková. 


Mohlo by vás zajímat

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.