Poradna

Tápete v kvalitě potravin? Brzy si stáhnete appku, která vše vyhodnotí za vás

26.02.2020 | Mobilní aplikace Foodgroot má porovnávat údaje o původu potravin, jejich zdravotních dopadech na spotřebitele a o udržitelnosti produkce. K dispozici je nyní pracovní verze, ostrý start plánují její autoři v několika týdnech.

Levné potraviny: Výhodný nákup nebo hazard se zdravím?

19.02.2020 | Když obchody s levnými potravinami na českém trhu začínaly, vzedmula se vlna kritiky a všude se to hemžilo názory, že prodávat prošlé potraviny je protizákonné. A jaká je pravda? Může to tak skutečně být, ale…!

Pozor, tyto potraviny do lednice opravdu nepatří

18.02.2020 | Řadě potravin pobyt v chladném prostředí trvanlivost neprodlouží, spíše naopak. Studené prostředí může mít neblahý vliv na jejich konzistenci a chuť. Podívejte se spolu s námi, které produkty, navzdory zažitým představám, do lednice nepatří.

Jiří Kopáček: Sýry nezamrazujte, ani nebalte do utěrky máčené ve slané vodě

18.02.2020 | Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje již ode dne své výroby až do okamžiku spotřeby. Pro jeho uchování je proto nezbytné dodržování řady zásad, které zabezpečí udržení kvality výrobku a zpomalí další prozrávání. Jak se k sýrům chovat? Radí Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského.

Jogurty bez živých kultur a další mýty: Znáte je?

14.02.2020 | Mýty hýbou světem. A nevyhnuly se ani mlékárenskému sektoru. Doslechnout se tak můžete třeba i to, že jogurty už dávno živé kultury neobsahují nebo, že déle než 3 dny v lednici nevydrží.

Co vám řeknou informace na vejcích?

04.02.2020 | Každý z nás jich sní asi 220 za rok na různé způsoby. Umíte je ale také vybrat? Podívat se na obal u vajec rozhodně nestačí. Zkontrolovat byste měli i jejich značení uvnitř.

Párujeme víno s masem s vinařkou Lenkou Michlovskou

31.01.2020 | Lámete si hlavu, jaké víno se hodí k určitému druhu masa? Máme pro vás několik osvědčených tipů od Lenky Michlovské. Díky těmto kombinacím nikdy nesáhnete vedle.

Našli jste v obchodní síti nevyhovující výrobek? Na toto máte právo!

15.01.2020 | Prodejce je povinen uvádět do oběhu pouze potraviny, čerstvé a samozřejmě řádně označené - v českém jazyce. Obaly též nesmějí být porušené. Jak tedy postupovat, když doma zjistíte, že například sýr už vykazuje známky zkázy, šunka má porušený obalový materiál a na hotovém jídle schází český návod, jak jej připravit?

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont