SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 Jana Čiháková

Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Češi milují vepřové, a stejně tak jako se během roku objevuje na našich talířích, končí pak také nejčastěji na grilu. Nabízí přitom bezpočet variací. Pokud pořádáte větší oslavu, sáhněte rovnou po celé kýtě. Vyžaduje delší čas přípravy, ale odmění vás šťavnatým masem, které můžete odkrajovat postupně. Na gril se hodí také krkovice či žebírka, po kterých se při grilování jen zapráší. Nezapomeňte je předem naložit do marinády a před grilováním předpéct v troubě – maso se pak ugriluje rychleji.

„Vepřové je českou klasikou, do které se ale stále častěji propisují i vlivy zahraničních kuchyní. Hitem posledních let je například grilovaný bůček po asijsku, kdy se maso předem naloží do marinády se strouhaným zázvorem, česnekem a trochou chilli. Klasické grilování tak můžeme rázem posunout na novou úroveň,“ radí Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.

KUŘECÍ KLASIKA

Drůbeží maso je v kuchyni velmi vyhledávané, protože se poměrně rychle a snadno upravuje a má minimum tuku. Pokud ho však chcete využít ke grilování, musíte velmi pozorně hlídat dobu přípravy. Právě kvůli nízkému obsahu tuku má kuřecí a krůtí maso tendenci se rychle vysušovat a na grilu se snadno promění v nepoživatelnou hmotu.

Jak na šťavnatou drůbež? Grilovat můžete jak větší kusy masa – třeba i celé kuře – tak jednotlivé porce. Výborná jsou husí a kachní stehna a naprostou klasikou, se kterou zazáříte, jsou křupavá křidélka. Grilujte na střední teplotě okolo 160 °C a teploměrem pohlídejte, zda je maso hotové – vnitřní teplota by měla být cca 70 °C. Abyste dosáhli skvělé chuti, zkuste drůbež před grilováním marinovat – na trhu najdete bezpočet BBQ omáček nebo si doma snadno připravíte vlastní.

BEZ TEPLOMĚRU RADĚJI NE

Pokud teprve pořizujete grilovací výbavu, měli byste v první řadě sáhnout po dobrém vpichovém teploměru. Během grilování masa se bez něj neobejdete – vnitřní teplotu masa totiž jednoduše neodhadnete. Nedopečené s sebou nese riziko kontaminace bakteriemi, přepečené zase nebude poživatelné. Teploměrem si snadno ověříte, že už máte hotovo, a nemusíte každý kousek masa porcovat.

HOVĚZÍ BEZ KARAMBOLŮ

Když se řekne grilování, drtivé většině z nás se vybaví pěkně propečený steak nebo burger z dobrého hovězího. Právě hovězí maso ovšem dovede začátečníka pěkně potrápit – často jen kvůli tomu, že v obchodě sáhneme po nevhodném „kusu“ masa. A jaké by tedy hovězí na gril mělo být? Uzrálé, a také lehce prorostlé. Zlaté pravidlo totiž říká, že tuk nese chuť, a když si vyberete extra libové maso, pravděpodobně se vám ho nepodaří ugrilovat k vaší spokojenosti. Na steak se nejlépe hodí nízký i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

A důkladně vybírejte i mleté maso na burgery. Musí být vždy čerstvé – z mraženého nikdy výborný burger nevykouzlíte, a navíc se vám na grilu bude rozpadat. „Pokud kupujeme již namleté maso, měli bychom mít jistotu dobrého a prověřeného dodavatele a vědět z jaké části zvířete pochází. Ideální je přední hovězí z krku, které obsahuje dostatek tuku a nevysuší se,“ doplňuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.

ROSTLINNÝ BURGER

Trendy v podobě rostlinných alternativ masa už pronikly i do českých kuchyní a nabídka produktů na gril se stále rozšiřuje. Pokud jste vegetarián nebo prostě jen chcete omezit konzumaci masa, rozhodně je kam sáhnout. Na grilu vám může přistát třeba rostlinný burger ze sójové bílkoviny nebo si mezi housku můžete dát rostlinné trhané kousky, které jsou od masa k nerozeznání a obsahují i dostatek bílkovin.

Trendy v podobě rostlinných alternativ masa už pronikly i do českých kuchyní a nabídka produktů na gril se stále rozšiřuje. Pokud jste vegetarián nebo prostě jen chcete omezit konzumaci masa, rozhodně je kam sáhnout. Na grilu vám může přistát třeba rostlinný burger ze sójové bílkoviny nebo si mezi housku můžete dát rostlinné trhané kousky, které jsou od masa k nerozeznání a obsahují i dostatek bílkovin. 

Experimentovat ovšem můžete i v rámci nevšedních druhů mas – stále oblíbenější je třeba to pštrosí, které je lehké a dietní a zaujme velmi jemnou chutí. Na grilu vynikne také zvěřina v podobě dančího, srnčího či kančího. „U zvěřiny je třeba pohlídat, aby bylo maso dostatečně uleželé. A velmi důležitý je i prověřený původ – nikdy nekupujeme zvěřinu ‚pod rukou‘ od neověřených zdrojů, kdy není prověřená jasná zdravotní nezávadnost,“ dodává Pavel Šilhánek.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.