Poradna

Česká rybka na českém stole: Na které si pochutnat?

27.08.2020 | Přestože existují odlišné názory na zdravou výživu, zůstává jedna společná jistota, na níž se shodují všichni – ryby. Ty jsou odborníky označovány bez výjimky za potravinu, proti níž nejen že nemají námitky, ale naopak ji považují za jeden ze základních prvků zdravé výživy.

Trinkgeld: Dali byste deset procent povinně?

26.08.2020 | Nedávno rozvířila stojaté vody výzva 10 % gastru. Podle Jana Horešovského, vedoucího této iniciativy, je prý logickým krokem, který pomůže vyrovnat finanční ztráty z karanténních dní. Otázka je, jak na tuto aktivitu zareaguje český zákazník.

Vše má svá pravidla. Víte, jak na nákup okurky nebo cukety?

07.08.2020 | Okurky patří k základnímu sortimentu zeleniny a na pultech obchodů se s nimi dá setkat po celý rok. V zimě a časně jarních měsících se dovážejí ze Španělska za vcelku příznivé ceny. Podobně je tomu u cuket. Ty jsou nejlevnější právě v letním období. Víte ale podle čeho si je vybrat?

Ničí vám slimáci úrodu? Zkuste tyto tipy!

05.08.2020 | Zatímco sucho zmizelo i z hlubších úrovní půdy, vlhký rok přinesl větší výskyt některých škůdců, s kterými se potýkají zejména zahrádkáři. Více než v minulých letech se daří zejména slimákům. Jak na ně?

Automaty na vejce a mlékomaty: Kdo hlídá hygienu a nezávadnost zboží?

07.07.2020 | Zejména v průběhu dovolených a na výletech využívají lidé k nákupu potravin stánkový prodej potravin a nápojů, případně prodejních automatů v areálech čerpacích stanic, nebo mlékomatů na farmách i v některých obcích. Jak je ale na tom nabízený sortiment s kvalitou?

Také odkrajujete špičku banánu?

07.07.2020 | Také vás babičky s oblibou strašily, že nesmíte jíst špičky od banánů, protože mohou být jedovaté?

Co jsou IQ vejce: Opravdu je jejich nákup chytřejší?

29.06.2020 | Zajisté už jste někdy objevili při nákupu vejce označená jako IQ. Tato písmena mají poukazovat na jejich přidanou hodnotu. Jsou skutečně lepší a co je vlastně od klasických vajíček odlišuje?

3 odborníci vyvrací 10 mýtů o mase, které stále ještě kolují mezi spotřebiteli

25.06.2020 | maso je jediným plnohodnotným zdrojem bílkovin využitelných pro lidské tělo a také rezervoárem vitamínů, zvlášť A, E, D a B. Předpokladem je samozřejmě konzumace masa kvalitního. Naštěstí je ho na českém trhu dostatek. Stačí si jen SPRÁVNĚ vybrat a nepodléhat mýtům, které přežívají po celé generace.

Sýry patří k nejstarším potravinám lidstva. Víte, podle čeho je vybírat?

09.06.2020 | Nejenže mají rozmanitou chuť, přitažlivou vůni, ale především hrají důležitou roli v naší výživě. Obsahují ale všechny typy sýrů stejné množství vápníku nebo laktózy? Které druhy sýrů jsou nejvhodnější pro děti? Jak poznáme náhražky sýrů? A co tavené sýry – měli bychom se jim opravdu vyhýbat? Odpovídá Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont