14.04.2020 | Často je možné se v tržní síti setkat s potravinami, které jsou označeny výrazy „pro děti“, případně je jejich grafické zpracování doplněno o obrázky pohádkových postav, zvířátek, nebo o jiné dětské motivy. Spotřebitel tak může být uveden v omyl, že jsou pro děti vhodnější, než nabídka označená standardním způsobem. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce to však tak vůbec není.
14.04.2020 | Na území Evropské unie může spotřebitel počítat s všeobecně vysokým standardem kvality a s vysokou úrovní bezpečnosti potravin, a to díky širokému komplexu potravinového práva. Přesto stále existují podnikatelé, kteří vymýšlejí nové metody, jak obejít právní předpisy a obohatit se na úkor spotřebitele.
07.04.2020 | Pokud spotřebitel zjistí v obchodní síti nedostatek např. výrobek zdravotně závadný, třeba plesnivý, či výrobek s prošlou dobou použitelnosti, častokrát kontaktuje inspektory s žádostí o přezkoumání vzorku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale upozorňuje, že daný výrobek pak plní pouze funkci orientační a jeho rozbor lze provést pouze za finanční úhradu.
26.03.2020 | Mnoho lidí dnes upřednostňuje exotické plody. Táhne mango, samozřejmě banány, mandarinky i pomeranče. Na jablka, zvlášť pak ta naše, se často zapomíná. A je to škoda! I když se vedle exotického ovoce mohou jablka tvářit jako chudí příbuzní, paradoxně vám nabídnou mnohem více.
20.03.2020 | Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců.
17.03.2020 | Tuzemské potravinářské řetězce evidovaly celý víkend zvýšené prodeje. Do obchodů přišlo podle oslovených prodejců více zákazníků, zvětšil se i objem jejich nákupů. Vyšší poptávka je po čerstvých potravinách, konkrétně ovoci, zelenině či masu. Příliš neopadá zájem ani o trvanlivé zboží.
17.03.2020 | Koronavirus se přenáší kapénkami, tedy při kašlání, kýchání, či mluvení. Přenos samotnými potravinami je málo pravděpodobný, a to díky nízké stabilitě viru v prostředí, nakažení jedinci však mohou kontaminovat okolní prostředí a vše, co je v něm obsaženo, včetně potravinářských výrobků. Proto spotřebitelům důrazně doporučujeme nakupovat pouze balené potraviny!
05.03.2020 | Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech minulého století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli 6. března 1930 koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts.
26.02.2020 | Mobilní aplikace Foodgroot má porovnávat údaje o původu potravin, jejich zdravotních dopadech na spotřebitele a o udržitelnosti produkce. K dispozici je nyní pracovní verze, ostrý start plánují její autoři v několika týdnech.