CIDER  drink  pivo  

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 Jana Čiháková

Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

Cider je fermentovaná jablečná šťáva, která obvykle obsahuje zhruba 4 až 6% alkoholu. Ovšem není cider, jako cider. „Pokud chcete ochutnat opravdu kvalitní cider, je potřeba se zajímat o způsob jeho výroby. Průmyslově vyráběné cidery jsou výhradně z koncentrátu, doslazovány cukrem či glukozofruktózovým sirupem a dochucovány aromaty. Ty řemeslné, které jsou většinou hůře dostupné, se vyrábějí fermentací jablečné šťávy ze speciálních odrůd jablek. Jejich chuť je tedy výrazně odlišná,“ říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.

1. POTĚŠÍ NEPIVAŘE

Cider je ideální alternativa pro konzumní příležitosti, kdy by si člověk dal pivo, ale z nějakého důvodu nechce nebo nemůže. Kromě klasických jablečných ciderů, bývají dostupné také ovocné příchutě, které vznikají přimícháním další ovocné šťávy.

2. DOSTUPNÝ V NEALKO  VERZI

Nemusíte nutně holdovat alkoholu, abyste si mohli vychutnat kvalitní a chuťově výrazný cider.  Na trhu najdete i nealko verze. „Minulý rok jsme uvedli na trh nealkoholický cider, který je naprostým unikátem. Jsme první v Česku a na Slovensku, kdo vyrábí nealko cider, který je ale skutečným ciderem i dle výrobního postupu. Aby se nápoji dalo říkat cider, musí být vyroben z jablek a projít procesem kvašení. Ten se nám podařilo vyladit i v nízkoalkoholické verzi.  Vybírat můžete celkem ze tří příchuťových variant,“ dodává Alexandros Samaras.

3. JEDINEČNÁ CHUŤ

Pokud zvolíte kvalitní produkt, jeho chuť jen tak nezapomenete. Kvalitní cider by měl být nejen nefiltrovaný, díky čemuž má skvělou moštovou chuť i správné zabarvení, ale je také vyráběn ze speciálních hořkosladkých  „ciderových“ odrůd jablek.

4. ŽÁDNÝ LEPEK, ŽÁDNÝ CUKR 

Nezapomínejte, že cider je přirozeně  bezlepkový nápoj, takže na své si přijdou i celiaci. Pokud kromě lepku řešíte také celkovou kvalitu nápoje, volte 100% přírodní cider bez aromat, barviv, konzervantů a přidaných sladidel. Vězte, že běžně doslazované, průmyslově vyráběné cidery mají k jejich originální chuti hodně daleko.

5. BEZ UHLÍKOVÉ STOPY

Ano i pitím cideru můžete snížit uhlíkovou stopu. Stačí si vybrat výrobce, který pracuje s lokálními surovinami a drink nabízí ve vratném skle. „Jako jedni z prvních producentů cideru používáme vratné láhve. Ty se nám vrací zpět do výroby, kde je vymyjeme a znovu naplníme. Nevratné láhve totiž mají bezkonkurenčně nejhorší uhlíkovou stopu ze všech obalů,“ uzavírá Alexandros Samaras z F.H. Prager.

 


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.