Nebezpečné potraviny

ROZINKY S MINERÁLNÍMI OLEJI: POZOR NA NĚ!!!

26.09.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací rozinek společnosti Tesco. Obsahují minerální olej, který nelze používat v potravinářství. Jde o Rozinky Sultana, balení 200 g, s označením data minimální trvanlivosti do 4/2023, šarže L220953V9871. ČTK to dnes sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU KLOBÁSY S LISTÉRIEMI

23.09.2022 | Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU SÝRY S KOVY!

19.09.2022 | Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu objevily kozí sýry od francouzského výrobce, které by mohly obsahovat úlomky kovu. Část výrobků se podařilo zadržet ve skladech, část se dostala do prodejen různých obchodních řetězců. Spotřebitelé by neměli produkty konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.

NĚKTERÉ POTRAVINY JSOU KONTAMINOVÁNY PLÍSNĚMI: KDE ČÍHÁ NEBEZPEČÍ?

02.09.2022 | U některých druhů potravin v Česku trvá kontaminace plísněni, stravu dál významně zatěžuje také kadmium, zjistil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Snížila se zátěž olovem. O dílčích výsledcích loňského sledování toho, jak je tuzemská populace dlouhodobě vystavena škodlivým látkám a také živinám, dnes SZÚ informoval ČTK. Česká republika podle něj ale patří v tomto ohledu nadále mezi nejbezpečnější země ve světě.

TRISTNÍ KVALITA LEDŮ A ZMRZLIN! NEJHORŠÍ VÝSLEDKY ZA 6 LET

17.08.2022 | Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let.

ZMRZKA JAKO RISK? ZÁVAŽNÁ POCHYBENÍ NA MORAVĚ!

11.08.2022 | Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.

POZOR NA TYTO ROZINKY! JSOU PLNÉ ZAKÁZANÉHO MINERÁLNÍHO OLEJE!

21.07.2022 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v jedné šarži rozinek značky Dr. Ensa slovenského výrobce Encinger SK zakázaný minerální olej. Šarži označenou E02220197C s minimální trvanlivostí do 4.dubna 2023 nařídili stáhnout z trhu, lidé by tyto rozinky neměli jíst.

OSVĚŽENÍ PLNÉ PROBLÉMŮ! TRISTNÍ PODÍL NEVYHOVUJÍCÍCH ZMRZLIN

13.06.2022 | Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

TO TU DLOUHO NEBYLO! ZÁSILKA Z KAMBODŽE PLNÁ JEDŮ

18.05.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve spolupráci s Celním úřadem Praha-Ruzyně šest zásilek potravin o celkové váze 641 kilogramů, které obsahovaly nadlimitní množství pesticidů včetně karbofuranu, který je v Evropské unii zakázaný. Šlo o bylinky a plody původem z Kambodže.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.