SZPI zjistila nebezpečné látku v doplňku stravy od výrobce z Brna

SZPI zjistila nebezpečné látku v doplňku stravy od výrobce z Brna

24.03.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu doplněk stravy s nadlimitní koncentrací látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy. Doplněk B17 Preventum s minimální trvanlivostí do 6. listopadu 2022, jehož výrobcem je společnost Green idea se sídlem v Brně, musí být z tržní sítě neprodleně stažen.

Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti Herbamedicus v Olomouci. "Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 84,7 miligramu, což zhruba třiapůlkrát překračuje maximální denní dávku, kterou lze považovat za bezpečnou.

"Varujeme všechny spotřebitele před konzumací uvedené šarže L 20-HM 709CZ-06.05," sdělil Kopřiva.

Potravinářská inspekce nařídila neprodlené stažení nebezpečné šarže z tržní sítě a odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. S kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty. SZPI o podobném případu informovala i začátkem března, kdy při kontrole internetového prodeje zjistila nadlimitní koncentrací látky amygdalin v doplňku ProfiVit Vitamín B17 ze Slovenska.

Zdroj: ČTK, foto shutterstock 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ministerstvo zemědělství: Medu bude nejméně od vzniku České republiky

04.08.2021 | Letošní produkce medu bude opět podprůměrná, odhaduje firma Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. Mohla by činit 5000 tun, podobně jako loni, řekl dnes ČTK jednatel firmy Milan Špaček

Veterináři ve skladu v Praze našli asi 200 kg drůbežího masa neznámého původu

18.06.2021 | Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila ve skladu v Praze na Smíchově zhruba 200 kilogramů drůbežího masa neznámého původu. Inspektoři maso znehodnotili obarvením a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku.

Jak na rozmrazování potravin? Toto si zapamatujte

04.08.2021 | Mražené potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou po rozmrazení růst a způsobit otravu jídlem. Správné postupy rozmrazování snižují pravděpodobnost nemocí přenášených potravinami a snižují  také  potravinový  odpad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont