Nebezpečné potraviny

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: MASO SE SALMONELOU V TRŽNÍ SÍTI

03.03.2023 | V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu s názvem: „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENĚ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19.02.2023, výrobce: Firma KABANOS, Kojs Miroslaw i Johanna Kojs - Kowalczyk sp.j., ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka, země původu: Polsko.

BÍLÉ SKVRNY NA JABLKÁCH DĚSÍ SPOTŘEBITELE? NEBEZPEČNÁ CHEMIE?

09.02.2023 | Po sociálních sítích a po emailech začalo kolovat video o tom, že na jablkách zakoupených v supermarketu se po přelití plodu horkou vodou objeví bílé skvrny. Spotřebitelé se domnívají, že je to zapříčiněno používáním chemikálií pro ošetření jablek, které mohou být zdraví škodlivé. Státní zemědělská a potravinářská inspekce situaci prověřila.

SLADKOSTI S TEKUTÝM DUSÍKEM V INDONÉSII ZRANILY DĚTI

18.01.2023 | Více než dvě desítky dětí se v Indonésii zranily při pojídaní pouličně prodávaných sladkostí chiki ngebul, lidově označovaných jako "dračí dech", které jsou napuštěné tekutým dusíkem. Sociální síť TikTok je plná videí s dětmi a dospívajícími, jimž se při pojídání této barevné sladkosti valí kouř z úst. Podle indonéského ministra zdravotnictví způsobuje chiki ngebul popálení žaludku a otravu jídlem, uvedl list The Guardian.

SKANDÁL JMÉNEM MLÉKO? NENECHTE SE STRHNOUT HOAXY

16.01.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

POZOR NA RAJČATA NAOČKOVANÁ JEDY ANEB NENECHTE SE STRHNOUT JEDOVATÝMI MÝTY

09.01.2023 | Dnešní doba má tu výhodu, že si během chvíle můžeme vyhledat informace, které nás zajímají. Nicméně informační záplava s sebou také nese riziko, že v ní poněkud zabloudíme. Internet urychlil šíření informací pravdivých, ale také nesmyslů a cílených lží. Bohužel i odborné studie potvrzují, že nepravdivé zprávy své adresáty nacházejí mnohem úspěšněji než informace pravdivé. Jejich lavinovým šířením pak vznikají tzv. hoaxy, kterých v souvislosti s potravinami kolovalo a koluje po internetu celá řada. Jak je to s rajčaty a případně jejich voskováním?

SAPA OPĚT V AKCI: VETERINÁŘI ODHALILI NELEGÁLNÍ PRODEJNU SE 160 KG POTRAVIN

08.12.2022 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR v areálu pražské tržnice Sapa odhalili nelegální prodejnu masných výrobků. V prodejně bylo téměř 160 kilogramů vepřového masa a vnitřností, drůbežího masa a krve a dalších produktů v nevyhovujících hygienických podmínkách. Podnikateli hrozí pokuta až 50 milionů korun, v minulosti již dostal pokutu v řádu desítek tisíc Kč.

SZPI UPŘESŇUJE: JAK JE TO S KVALITOU OLIVOVÝCH OLEJŮ?

30.11.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.

PRO MIMINKA JEN TO NEJLEPŠÍ? VAROVÁNÍ PŘED KONTAMINOVANOU VÝŽIVOU!

15.11.2022 | Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu objevila kojenecká výživa z kozího mléka, která by mohla obsahovat bakterie rodu Cronobacter. Třetina z přibližně 1000 balení směřovala na Slovensko, zbylé dvě třetiny se prodávaly na českém trhu, a to zejména v lékárnách a v internetovém obchodě. Zákazníci, kteří mají výrobek doma, by jej neměli kojencům dávat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

INSPEKCE OPĚT VARUJE PŘED PEPŘEM Z KAMBODŽE: PESTICIDOVÉ PEKLO

08.11.2022 | V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každá z nich byla v zelenině v extrémně nadlimitním množství, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.