Sucho a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům

Sucho a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům

13.08.2015 ČTK

Vedro a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům. Na vinicích budou letos patrně nižší výnosy, někteří vinaři jich v nejpostiženějších místech čekají až o polovinu méně ve srovnání s obvyklou úrodou. Réva podle nich v extrémním horku jen přežívá. Vyplývá to z ankety ČTK.


    Podle manažera vinohradnictví ve společnosti Bohemia Sekt Josefa Svobody je dlouhodobé sucho znát už i na vinicích, které donedávna odolávaly. "Hrozny již začínají být měkké až houbovité, listy jsou povislé. Pokud bude toto počasí ještě několik týdnů pokračovat, můžeme očekávat ztráty na některých vinicích až 50 % oproti běžné úrodě," uvedl.
    Svoboda věří, že ještě není nic ztraceno, jestliže brzy zaprší. "Pokud ale současná situace potrvá více než deset dní, můžeme očekávat praskání a následné hnití bobulí," řekl. Firmě pomáhají závlahy, které vybudovala v části vinic. V ostatních částech ničí plevel, aby veškerá vlhkost zůstala vinné révě.
    Podle generálního ředitele Vinia Velké Pavlovice Libora Výlety už začaly měknout hrozny raných odrůd. "V této fenofázi je již dána velikost bobule a případné srážky již neovlivní velikost hroznu, spíše naopak. Pokud by napršelo velké množství srážek, dojde k praskání bobulí a následné hnilobě hroznů, jako tomu bylo v minulém roce," vysvětlil Výleta. Středně rané a pozdní odrůdy podle něj mají poloviční velikost bobule v hroznu oproti průměru. "U těchto odrůd by srážky v současné době měly pozitivní vliv," podotkl.
    Doplnil, že podle něj réva v tropických teplotách jen přežívá. "Díky přetrvávajícímu suchu se dá předpokládat nižší sklizeň," konstatoval.
    Podle enologa společnosti BS Vinařské potřeby Miloše Vidláře je zatím tlak chorob slabý nebo minimální. "V polohách, kde je ještě dostatečná zásoba vody, nedochází ke stresům způsobených suchem, ale uvidíme, co přinesou další dny, týdny. Pokud to takhle bude pokračovat, tak se dá předpokládat rychlý nárůst cukernatosti bez dostatečné aromatické zralosti. Navíc s rychlým úbytkem organických kyselin," sdělil.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.