Zdravý životní styl

Tajemství malých talířů a velkých sklenic, které se vám bude líbit

11.08.2020 | Kdo chce pochopit, jak moc velké porce nyní jíme, neměl by zamířit do supermarketu, ale do starožitnictví. Drobný kalíšek jako pro panenku je prý na víno a to, co vypadá jako dezertní talíř, je talíř na hlavní chod. Po návratu do moderní kuchyně pak člověk zjistí, jak je všechno obrovské...

Vinařské tripy nahradí znojemské vinobraní, nuda tu rozhodně nebude

06.08.2020 | Vinařské tripy letos nahradí Znojemské historické vinobraní, které se mělo konat od 11. do 13. září. Vinobraní, které je místními považováno za vrchol sezony a přijíždějí na něj desetitisíce lidí, se letos neuskuteční kvůli protikoronavirovým opatřením.

Servíruje se zdraví i pohoda. Jíte tyto potraviny?

05.08.2020 | Psychická rovnováha, kvalitní spánek, pocit únavy... To všechno mohou ovlivnit potraviny, které konzumujete. Nezapomínejte proto, že zdraví i pohoda začínají u jídelního stolu.

Cukrovka není nemoc starých, ale špatně se stravujících lidí

04.08.2020 | V České republice se s cukrovkou léčí téměř 900 000 osob. Rok co rok si svoji diagnózu diabetes mellitus vyslechne 10 000 pacientů a už dávno bohužel neplatí, že jde o nemoc starších lidí. Jak se jí vyvarovat?

Zmrzlina od šmouly nemusí být vždy správná volba

03.08.2020 | Šmoulí „zmrzku“ raději prověřte! Důvod? Ne každá šmoulí zmrzlina je vhodná pro děti. Některé obsahují umělá barviva – brilantní modř E 133 nebo indigon E 132. Tyto zmrzliny mohou způsobovat přecitlivělost a alergie.

Zdravě, rychle, vydatně? Zkuste tyto tipy a užijte si léto plné chutí

30.07.2020 | Pokud se chystáte na výlet nebo strávíte léto na chatě či chalupě, budou se vám hodit tipy na jednoduché pokrmy, které ušetří čas, ale zasytí celou rodinu i přátele. Navíc budou chutnat a prospějí i vašemu zdraví.

Opravdu se dá zhubnout úpravou acidobazické rovnováhy?

29.07.2020 | Acidobazická rovnováha vyjadřuje vyváženost mezi kyselinami a zásadami uvnitř lidského těla a je nutná k udržení homeostázy, tedy stálosti vnitřního prostředí. Ta je nezbytná k existenci a ke správnému fungování lidského těla.

Zdravé jídlo, drahé jídlo? Zhodnotili jsme účtenky dvou figurantů

23.07.2020 | Oblíbeným argumentem příznivců nezdravých jídel je vysoká cena kvalitních potravin. To samozřejmě může být pravda, ale taky nemusí. Zvlášť, pokud spotřebitelé nakupují s rozvahou a mají předem promyšlený plán, což potvrdil i náš malý průzkum.

Grilování nemusí být nutriční zločin: Znáte tyto triky?

21.07.2020 | Při grilování vzniká množství karcinogenních látek, ať již jsou to polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) nebo heterocyklické aminy (HCA), patřící mezi hojně medializované zdravotní strašáky. Dlužno přitom přiznat, že oprávněně. Množství rizikových látek vznikajících při grilování lze ale výrazně omezit, stejně tak jako rizika týkající se konzumace ugrilovaných pokrmů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont