Zdravý životní styl

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ: JÍDELNY BUDOU MOCI DÁLE NABÍZET BEZMASÁ JÍDLA

28.08.2023 | Školní jídelny budou moci nabízet bezmasá jídla i po plánované úpravě metodiky dietního stravování ve školách. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová. Reagovala tak na kritiku neziskové organizace Nesehnutí.

ZOBÁNÍ K TELEVIZI? NAHRAĎTE KALORICKÉ BOMBY, NÁVOD ZDE

03.08.2023 | Kdo by si rád nekřupnul – ať už večer u televize nebo při posezení na terase. Naštěstí to jde i bez zbytečných tuků, cukrů i s minimem soli, aniž byste přišli o chuťový zážitek.

SKYR, ANEBO BÍLÝ JOGURT? USNADNÍME VÁM ROZHODOVÁNÍ

31.05.2023 | U klasických bílých jogurtů se obsah bílkovin pohybuje kolem 3 až 4 gramů/100 ml. Někteří výrobci mohou obsah bílkovin navyšovat přidáním mléčné bílkoviny. Právě obsah bílkovin je hlavním ukazatelem, ve kterém se klasické bílé jogurty odlišují od skyru. Právě ten jejich množstvím bezesporu vyniká.

MISO: PRAMEN UMAMI, KTERÁ UDĚLÁ DOBŘE NEJEN ASIJSKÝM POKRMŮM

29.05.2023 | Kolébkou miso pasty je sice daleké Japonsko, tradičně tak tvoří nenahraditelnou složku asijské kuchyně, které dodává zcela neotřelou chuť umami, ale díky fúzi světových kuchyní, je netradičně, avšak s kýženým výsledkem, využívána dnes na poli vysoké gastronomie prakticky po celém světě. Pustíte si ji také k tělu?

KONEC DODÁVEK MLÉKA DO ŠKOL? DOTACE V OHROŽENÍ

12.05.2023 | Největší česká mlékárna Madeta, která kvůli vládním škrtům přijde o zemědělské dotace, zřejmě ukončí dodávky mléka do škol. Byl to vládní program, jejž kabinet asi přestane dotovat, firma přijde také o dotace na technologie, řekl dnes ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý. Škrtání zemědělských dotací podle něj míří proti velkým podnikům.

MASO DENNĚ NA TALÍŘI? PRO 50 % ČECHŮ ANO

09.05.2023 | Přes 54 procent Čechů jí maso téměř každý den, 33 procent jeden až dvakrát týdně. Méně než jednou týdně ho jí pět procent lidí a 1,5 procenta nejí maso vůbec. Naopak 6,6 procent lidí v Česku jí maso několikrát denně. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Danone o stravovacích návycích v ČR.

DETOX V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH: KDY, JAK A PROČ?

27.04.2023 | Detoxikace je přirozený očistný proces těla, při kterém se z těla vyplavují škodlivé látky. Občas ale dochází ke stavům, kdy samotné tělo na tento proces nestačí. Pokud nejsou detoxikační mechanismy nastaveny správně, je vhodné jim napomoci prostřednictvím očistné kúry, která pročistí nejen krev, ale i lymfu.

VÍTE, JAK SI VYROBIT PROBIOTICKOU BOMBU?

11.04.2023 | O prospěšnosti kefíru věděli dobře již naši předci před pěti tisíci lety. Toto tajemství si však horští obyvatelé Kavkazu důkladně strážili, neboť právě jemu byla připisována zásluha za dlouhověkost místních obyvatel. Zbytek světa se tak tak o benefitech kefírových kultur dozvěděl až mnohem později.

UŽ JSTE SLYŠELI O CLEAN EATING? POZOR I TENTO TREND MÁ MEZERY

03.04.2023 | Škála diet a specifických stravovacích směrů je v dnešní době opravdu široká a stále se objevují další. S termínem „clean eating“ se setkáváme od roku 2006. V té době byl považován za další dietní směr, vedoucí k redukci váhy. Ovšem v průběhu času se rozvinul spíše na životní styl, který propagují milióny lidí po celém světě. Co přesně tento způsob stravování obnáší a jaká jsou jeho rizika?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.