Zdravý životní styl

Podporovat uzeniny z dovozu? Není proč

21.05.2019 | Uzeniny obecně nemají zrovna pověst, kterou byste si dali do rámečku. Dát si párek, opéct špekáček nebo zavařit na knedlíky s uzeným k Čechům ale patří. Tyto výrobky se nikdy nezařadí mezi potraviny, které by se doporučovali ke každodenní konzumaci, na druhou stranu jsou mezi nimi obrovské kvalitativní rozdíly, tak proč si raději nepřiplatit za garantovanou kvalitu, kterou najdete i pod českou vlajkou?

Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

14.05.2019 | Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

Pohanka vzala francouzskou gastronomii útokem, dáte jí také šanci?

13.05.2019 | Bývala jídlem chudých, nyní je ale z ní trendová záležitost. Pohankové speciality se podávají v nejlepších restauracích. Chuť ale není to jediné, co může nabídnout. Tato rostlina je bez lepku, obsahuje vitamíny skupiny B a hořčík a má i antioxidační účinky.

Vybavte své děti na celý život a předejte jim ty správné stravovací návyky

13.05.2019 | Pitný režim, způsob stolování a zejména výběr jídla. V tom všem děti napodobují chování svých rodičů. A protože není snadné tyto zvyky v pozdějším věku měnit, rodiče by měli jít dětem vždy příkladem, samozřejmě s ohledem na potřeby vyvíjejícího se organismu. Řada dospělých ale často zapomíná, že kromě volby správných potravin je velmi důležitá také jejich kvalita.

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

07.05.2019 | Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

Rybímu masu moc nedáme, problém je v nabídce, ale i v nevědomosti, jak jej připravit

02.05.2019 | Mnoho lidí se domnívá, že rybí maso jsou jen zavináče, uzená makrela a mražená treska. Odborníci Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích proto vyráží přímo do ulic, aby to změnili a ukázali, že z rybího masa lze připravit i neodolatelné delikatesy.

Může jídlo prodloužit život? Podle profesora Valtera Longa stačí dodržovat pár zásad...

26.04.2019 | Dieta bohatá na proteiny sice vede ke snížení hmotnosti, ale urychluje stárnutí a vznik s ním spojených nemocí. Ani příliš mnoho sacharidů a cukrů nedělá dobře. Jak tedy jíst, abyste byliu fit i v pokročilém věku?

Raději bez lepku, prosím! Ale není to zbytečné?

25.04.2019 | Okolo lepku je v posledních letech velké „haló“ a výrobci produktů lepku zbavených prosperují jedna báseň. Je totiž mnoho lidí, kteří se mu raději vyhnou, i když by nemuseli.

Proč má v 21. století alergii na mléko každý druhý?

24.04.2019 | Jednou z nejčastěji zmiňovaných skupin potravin, které různí spasitelé lidstva nedoporučují spotřebitelům k pravidelné konzumaci, jsou mlékárenské výrobky. Možná proto, že samotné mléko je fakticky jediným běžně konzumovaným nápojem živočišného původu, přičemž dnešním, nutričně hodně nebezpečným trendem, je spotřebitele od konzumace potravin živočišného původu cíleně odrazovat.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont