ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 KATEŘINA KMECOVÁ

Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Rozdíl mezi snídaňovým menu v podobě chleba s máslem a salámem na jedné straně a jogurtem s müsli na straně druhé je na první pohled jasný asi každému. Snídaňové cereálie jsou pro mnohé příkladem zdravé, nutričně vyvážené snídaně. Bohužel ani lákavý obrázek na obalu nebo slogany o zdravé výživě zárukou nejsou. Řada těchto produktů obsahuje vysoké množství přidaného cukru. Vzhledem k tomu, že spousta dětí si křupinek dopřeje plnou misku, může se ze zdánlivě zdravé snídaně stát spíše sladkost.

MISKA PLNÁ CUKRŮ

Cereálie vybírejte takové, jejichž složení je co nejkratší. Ideální je, pokud jsou obsažené obilniny celozrnné. V takovém případě je obsah vlákniny výrazně vyšší a pocit zasycení vydrží déle. Zvlášť pokud bychom cereálie nezalili mlékem, ale obsah bílkovin navýšili za pomocí kefíru, jogurtu či jiného zakysaného mléčného výrobku.

Dávejte vždy přednost těm, které přidaný cukr neobsahují vůbec, případně minimální množství. Není výjimkou, že jsou cereálie tvořeny cukry až z jedné třetiny. U některých druhů tak můžete doporučenou denní dávku cukrů přesáhnout již tímto jedním chodem. A netýká se to zdaleka jen těch dětských, ale i řady těch, o nichž bychom si na první pohled řekli, že jsou zdravou variantou. V pečených granolách se jako pojivo využívá nějaké sladidlo, takže obsah cukru bývá hodně vysoký. Pozor si dejte také na obsah nasycených tuků, v granolách najdeme různé rostlinné oleje, které mají nevhodný profil mastných kyselin.

MÜSLI JAKO ČOKOLÁDA

Synonymem zdravé svačinky jsou i müsli či granolové tyčinky. To může být pravda v případě, že při výběru budete mít šťastnou ruku. Pokud je dávka vloček a ovoce zalita v tukové polevě a obsah cukru se šplhá do závratných výšin, oproti běžné čokoládové tyčince si z výživového hlediska moc nepolepšíte. Oblíbenou zdravou svačinkou jsou také rýžové chlebíčky. Nachází se v nich vláknina a trochu bílkovin, ale jinak jsou na živiny chudé a glykemický index vysoký, proto po nich přichází brzy pocit hladu. V případě polevy jde zpravidla většinou o ztužený tuk, který nemá z výživového hlediska dobré složení. Pokud už chlebíčky dětem kupujete, vybírejte ty s polevou ze skutečné čokolády.

ZELENINA ANO, ALE...

Jestliže jste přesvědčeni, že dáte-li dětem k televizi místo klasických chipsů ty zeleninové, dopřáváte jim v podstatě zdravou alternativu, opět doporučujeme obrátit obal na zadní stranu. Zelenina v názvu má sice navozovat dojem zdravého produktu, ale bližší pohled již tak optimistický není. Většina z nich je také smažená, takže obsah tuku je vysoký, ani na soli výrobci nešetří. Nutričně se pak často zeleninové chipsy rovnají těm klasickým. Jestli usmažíte brambory nebo řepu či celer, vyjde energeticky v podstatě na stejno. Výrazně lepší variantou jsou tak domácí zeleninové chipsy, které upečeme v troubě nebo horkovzdušné fritéze s minimálním množstvím tuku. Nikde není řečeno, že se zeleninové chipsy nesmí v jídelníčku objevovat, jen je třeba je vnímat jako výjimečnou pochutinu, nikoli pravidelnou položku ve stravovacím režimu. V žádném případě nejde o alternativu čerstvé zeleniny.

A CO OVOCE?

Rozmixované ovoce – to zní přece velmi zdravě. S ohledem na obsah vitamínů není co namítat, ale musíme mít na mysli, že s ohledem na konkrétní složení se snadno může stát kalorickou bombou. Zároveň je obsah vlákniny nižší než v ovoci, které konzumujeme vcelku a pocit hladu se dostaví výrazně rychleji. Ve smoothie v jedné dávce vypijeme mnohem větší množství ovoce, než bychom snědli za normálních okolností. Kalorická náročnost se tak snadno vyšplhá na úroveň hlavního jídla. Zvlášť, pokud čisté ovoce a zeleninu doplní ještě mléčný nápoj a sladidlo.

Podobná logika platí i pro populární fresh džusy – jsou nadupané vitamíny, antioxidanty a dalšími látkami. Je však opět třeba počítat s tím, že energeticky vydají minimálně za svačinu, z tohoto hlediska je není možné považovat za pouhý nápoj.

REFORMULACE JAKO ŘEŠENÍ

Všechny zmiňované potraviny spojuje fakt, že zatímco na papíře jsou všechny považovány za příklad zdravých produktů, při důkladnějším pohledu se začínají objevovat větší či menší ALE. Dobrým nástrojem, který volbu zdravých potravin spotřebitelům usnadňuje, je reformulace. Jde o úpravu složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy. V praxi jde o snížení energetické náročnosti, nebo některé ze složek, případně naopak přidání zdraví prospěšných látek. Nevýhodou pro výrobce je, že podle evropské legislativy je možné uvádět změnu obsahu živin na obale či prostřednictvím dalších komunikačních kanálů až při dosažení 30% snížení nebo zvýšení. V praxi prováděné úpravy jsou však spíše postupné, pozvolné, aby spotřebitelé měli příležitost si na změnu receptury zvyknout.

Vodítkem pro spotřebitele může být některé se schválených výživových tvrzení (například „bez cukru“, „se sníženým obsahem cukru“, „se sníženým obsahem soli“ nebo informace o zdravotním přínosu některých obsažených látek). Novou cestou, jak mohou výrobci upozornit na vylepšené složení výrobku, je platforma pro reformulace (www.reformulace.cz). Najdete tam nejen aktuální složení výrobku, ale pro porovnání také to původní, které se výrobce rozhodl upravit, aby produkt nasměroval na cestu zdravého životního stylu.


Mohlo by vás zajímat

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.