Zdravý životní styl

POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL NEPŘESOLUJE! PODLOŽENÉ DŮKAZY

20.10.2023 | Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5-6 gramů. Státní zdravotní ústav (SZÚ) uvádí, že Češi solí 2,5x více než je toto doporučení. Testy Potravinářské komory ČR ale ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli v naší populaci?

CHUDÁCI DĚTI: VÍCE NEŽ 60 PROCENT ŠKOLNÍCH JÍDELEN VÝRAZNĚ PŘESOLUJE

14.09.2023 | Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

PANGAS: RYBA VHODNÁ NA TALÍŘ, ANEBO ROVNOU O KOŠE?

13.09.2023 | Spotřeba ryb není v České republice příliš valná, to je pravda. Jakýkoli krok, který povede k navýšení konzumace rybího masa, je proto vítaný. Tedy… má to jednu výjimku. Mělo by jít o ryby kvalitní a ne o odpad přímo ze dna špinavé vody.

PITNÝ REŽIM JAKO OBSESE: AQUAHOLISMUS JE HROZBA MODERNÍ DOBY

11.09.2023 | Dostatečný příjem tekutin je pro lidské tělo zcela zásadní. Proti této tezi nelze nic namítat. Nicméně i protěžovanou „zdravou“ vodu je nutné konzumovat v přiměřeném množství. V posledních letech však narůstá případů, kdy je s tekutinami zacházeno neuvážlivě a namísto očekávané prospěšnosti se tak dostavují spíše zdravotní komplikace, mimo jiné i onemocnění z přetížení ledvin.

O MLÉKO A JEHO VÝROBKY JE MENŠÍ ZÁJEM, HLÁSÍ MLÉKÁRENSKÝ SVAZ

06.09.2023 | Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi.

ZVYŠUJÍ VYSOCE PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ POTRAVINY RIZIKO INFARKTU?

28.08.2023 | Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě.

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ: JÍDELNY BUDOU MOCI DÁLE NABÍZET BEZMASÁ JÍDLA

28.08.2023 | Školní jídelny budou moci nabízet bezmasá jídla i po plánované úpravě metodiky dietního stravování ve školách. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová. Reagovala tak na kritiku neziskové organizace Nesehnutí.

ZOBÁNÍ K TELEVIZI? NAHRAĎTE KALORICKÉ BOMBY, NÁVOD ZDE

03.08.2023 | Kdo by si rád nekřupnul – ať už večer u televize nebo při posezení na terase. Naštěstí to jde i bez zbytečných tuků, cukrů i s minimem soli, aniž byste přišli o chuťový zážitek.

SKYR, ANEBO BÍLÝ JOGURT? USNADNÍME VÁM ROZHODOVÁNÍ

31.05.2023 | U klasických bílých jogurtů se obsah bílkovin pohybuje kolem 3 až 4 gramů/100 ml. Někteří výrobci mohou obsah bílkovin navyšovat přidáním mléčné bílkoviny. Právě obsah bílkovin je hlavním ukazatelem, ve kterém se klasické bílé jogurty odlišují od skyru. Právě ten jejich množstvím bezesporu vyniká.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.