Zaujalo nás

Bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než maso kuřecí

30.06.2010 | Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) přišli na to, že bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než v české kuchyni častěji využívané maso kuřecí.

Od července musí být biovýrobky v EU označovány novým logem

27.06.2010 | Praha 27. června (ČTK) - Čeští výrobci bioproduktů budou, stejně jako jejich kolegové z členských zemí Evropské unie, od 1. července muset povinně označovat všechny balené výrobky novým evropským logem. Vedle unijního loga budou moci výrobky nést také národní či soukromé značky jako doposud. Na produktech ekologického zemědělství certifikovaných v České republice se tak i nadále bude objevovat také takzvaná biozebra, jak se říká tuzemskému grafickému znaku pro biopotraviny.

20 let budování liberálního podnikatelského prostředí nese ovoce

27.06.2010 | Svaz obchodu a cestovního ruchu slaví 20 let od svého založení. Je druhým největším zaměstnavatelským uskupením v zemi, zastupuje více než šest tisíc podnikatelských subjektů vytvářejících téměř půl milionu podnikatelských příležitostí.

Kdo chce med mít, tak si ho vždycky najde

23.06.2010 | Po letošním studeném a mokrém jaru, kdy do květů pršelo a včelstva jsou poměrně slabá, se zdá, že snůška medu nemusí být tak velká, jak by si mnozí přáli. Podobné úvahy ale zaznívají téměř každoročně a vždy se na milovníky medu dostane.

Nový trik v obchodech, jak zlevnit potraviny

22.06.2010 | Mile vás překvapí nižší cenovka u vašeho oblíbeného jogurtu? Do košíku přihodíte o dvě čokoládové tyčinky víc, protože stojí míň než obvykle? Stejně se zachováte u regálu s pečivem? Ale pozor! Zboží vypadá jako levnější, ve skutečnosti je jen v menším balení.

Spotřeba hovězího masa je v ČR nejnižší z celé EU

22.06.2010 | Spotřeba hovězího a telecího masa je v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie, vyplývá z připravované Zprávy o stavu Českého zemědělství.

Bezlepkové potraviny podraží

20.06.2010 | Na bezlepkových potravinách jsou závislí lidé, kteří trpí celiakií. Jejich mezinárodní organizace prosazuje jednotné značení bezlepkových potravin. A chce také zavést licence a vybírat pak procenta z prodeje. Podle výrobců by to ale znamenalo zdražení a omezení výroby těchto potravin.

Český chléb je pořád dobrý

27.05.2010 | Na stránkách Hospodářských novin a v jejich magazínu Víkend dne 14. 5. byly publikovány redaktorkou Petrou Pospěchovou články signalizující „Konec českého chleba“. Je krajně neobvyklé, aby tak vysoce odborné téma, jako je technologický způsob výroby a kvalitu chleba hodnotil laik, prakticky bez jakýchkoliv teoretických a praktických zkušeností.

Špekáčky jsou s námi více než sto let

13.06.2009 | Nejstarší údaje o masných výrobcích plněných do přírodních obalů, střev zvířat se zachovaly přibližně z roku 500 před naším letopočtem. Název salám pochází z italského „salami“ podle kyperského města Salamis, které bylo rozbořeno před více než dvěma tisíci lety, a slovo klobása vzniklo z hebrejského „kolbasar“, což znamenalo veškeré maso na trhu. Výroba jakýchsi klobás a jaternic je připisována starým Římanům, kteří již znali konzervaci masa solí, což byl důležitý předpoklad pro technologii výroby primitivních masných výrobků.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.