Kdo chce med mít, tak si ho vždycky najde

Kdo chce med mít, tak si ho vždycky najde

23.06.2010 Zdroj: SVS ČR

Po letošním studeném a mokrém jaru, kdy do květů pršelo a včelstva jsou poměrně slabá, se zdá, že snůška medu nemusí být tak velká, jak by si mnozí přáli. Podobné úvahy ale zaznívají téměř každoročně a vždy se na milovníky medu dostane.

Ať tak či onak, s jistotou lze říci, že českého medu pro zákazníky může být dostatek. Samozřejmé je, že nabídka medů v tržní síti je bohatá, a zákazník má velkou možnost výběru. Může si pořídit med za různé ceny a může vybírat, jak se dozví z etiket, z medů původem stoprocentně z ČR, dokonce s uvedením konkrétního včelaře, z medů původem z jedné země EU, ale i z medů směsných, kde zpravidla najde sdělení, že je původem ze zemí EU a mimo EU. Záleží tedy na zákazníkovi, který výrobek si vybere.

U jednodruhového medu se zákazník ihned z etikety dozví, ze které země pochází, kdežto u medů směsných se původ dá dohledat až u výrobce, nikoli přímo na etiketě, tak to umožňuje současná legislativa. Ta ukládá uvést původ, u jednodruhového tedy zemi původu, to je jednoduché, u směsného pak „stačí“ např., jak výše uvedeno „ze zemí EU a mimo EU“.

U všech medů se pak může zákazník spolehnout, že všechny medy, ať původem z EU nebo ze třetích zemí, musí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. To znamená, že med uváděný v naší republice do oběhu nesmí obsahovat žádná rezidua veterinárních léčiv, zárodky moru včelího plodu ani žádné cizí příměsi, ani nesmí být přehřátý, tím by se zničila jeho hodnota. V uplynulých letech jsme takto řadu zásilek vrátili zpět dodavateli, šlo například o med z Kuby, z Číny apod.

Je tedy na zákazníkovi, zda dá přednost ceně nebo kvalitě. Pokud jde o adresný český med, například přímo od včelaře, neudělá zákazník chybu. Však také český med je výborným vývozním artiklem a je žádán jak v zemích EU, tak i ve třetích zemích.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.