Bezlepkové potraviny podraží

Bezlepkové potraviny podraží

20.06.2010 Tomáš Miškovský

Na bezlepkových potravinách jsou závislí lidé, kteří trpí celiakií. Jejich mezinárodní organizace prosazuje jednotné značení bezlepkových potravin. A chce také zavést licence a vybírat pak procenta z prodeje. Podle výrobců by to ale znamenalo zdražení a omezení výroby těchto potravin.

Celiakií trpí podle lékařů každý dvoustý Čech, ví to ale jenom desetina z nich. Přitom onemocnění způsobuje průjmy, problémy s růstem a chudokrevnost u dětí, deprese a neplodnost. Neléčená dokonce u deseti procent pacientů končí rakovinou.

bezlepkové potraviny„Neexistuje lék, neexistuje nic jiného,“ vysvětluje Eliška Dufková ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Dopátrat se, které potraviny lepek obsahuje a které ne, je někdy detektivní práce. Často bývá i v čokoládě, jogurtech a uzeninách. To by se teď mělo změnit a po otestování by výrobky měly dostávat jednotné značení. Jenže Mezinárodní organizace celiaků chce s licencí obchodovat.

Už teď stojí kilo bezlepkové mouky sto korun a potraviny bez přídavku obilovin jsou dražší než ostatní. Výrobcům by se po přijetí návrhu nevyplatilo je produkovat. „Přestali bychom testovat naše uzeniny na bezlepkovost, zákazníci by ztratili přehled o tom, co je bezlepkové a co ne. Podle našeho názoru je to jednoznačně parazitování na nemocných,“ řekl ředitel marketingu Globus Boris Malý.

České sdružení celiaků návrh mezinárodní organizace považuje (stejně jako pacienti) za likvidační. Některé pojišťovny přispívají na jídlo dětem kolem dvou tisíc korun ročně, ostatní nedostávají nic. Přijetí návrhu by znamenalo pro některé rodiny ještě větší výdaje.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.