Zaujalo nás

Britský talíř po Brexitu: Hodně hrášku, chléb a téměř žádná zelenina

06.03.2019 | Žádný avokádový toast nebo banánové smoothies a zapomeňte na nastrouhaný čerstvý parmazán v těstovinách. Místo toho si zvykejte na mléko ke každému jídlu, chléb, jehněčí kotlety a hrášek.

Kuřecí steak je hospodská hantýrka. Připravte si ten pravý a podle šéfa!

04.03.2019 | Velmi oblíbeným pokrmem během setkání s přáteli (tedy pokud nejste vegetarián) je „flák“ masa. Přes půl talíře, pořádně okořeněný, ideálně s hranolkami. Jenže stále více lidí dává přednost tzv. steaku light, tedy tomu z kuřecího masa, který existuje jen v hlavách hospodských připravujících MENU. O co skutečně jde a jak má steak vypadat?

Mimořádné kontroly hovězího masa z Polska rozhodně neskončí!

01.03.2019 | Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis v pondělním dopise českému ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD) požádal o ukončení mimořádných veterinárních opatření kontrolovat hovězí maso dovážené z Polska. Česko však požadavek Evropské komise (EK) odmítne!

Tomuto muži vděčíme za Nutellu, Kinder vajíčko i Tic Tac

01.03.2019 | Není na světě snad nikdo, kdo by neochutnal Nutellu, Tic Tac nebo svému dítěti nekoupil Kinder Surprice. Ferrero právěm patří mezi nezlomné giganty. Málokdo ale ví, že úspěch obrovského koncernu se začal psát v docela malé cukrárně v městečku Alba.

Nad vinicemi budou létat drony, vědci už je testují

28.02.2019 | Bezpilotní prostředky pomohou do budoucna moravským vinařstvím v boji s chorobami révy vinné. Konkrétně jde o padlí révy a choroby kmínku (ESCA). Jedná se patrně o první výzkum tohoto typu v České republice, který je dovedený až k možnostem praktického využití. Drony budou zjišťovat například teplotu porostu a stav vegetace. Získaná data budou vědci Mendelovy univerzity v Brně vyhodnocovat ve spolupráci s vinaři a firmou AQUA PROCON s.r.o. Projekty financují granty Technologické agentury České republiky částkou v celkové výši více než 20 milionů korun.

Umami: Příběh zrození páté chuti

27.02.2019 | Vedle sladké, slané, kyselé a hořké existuje ještě jedna – pátá chuť. Alespoň podle Japonců, kteří ji vymezili od stávající čtveřice. Nazvali ji umami, což v českém překladu vyjadřuje něco zvláštně lahodného.

Od května si doma dáme stejně kvalitní produkty jako v Německu.

26.02.2019 | Obaly stejné, o obsahu se to však říct nedá. Zboží, které bývalo určeno k distribuci na české pulty, většinou mělo trochu jiné složení, které bylo sice správně a pravdivě uvedeno na obale, nicméně produkt míval sníženou kvalitu. Některé obchodní řetězce se přihlásily k tomu, že nebudou podporovat dvojí kvalitu a potravinářská inspekce potvrzuje, že ty řetězce, které to slíbily, s tím problémy nemají. Nyní by to však měla ochránit ještě legislativa.

Jeden nákup, tisíc nebezpečných bakterií: Co na vás čeká na madle košíku?

25.02.2019 | Nejsou vidět, přesto jsou všude okolo nás. A kolikrát jsou jejich kolonie daleko zákeřnější než špinavé tričko řezníka nebo zašlé regály. Řeč je o bakteriích. Imunitní systém by nás měl před nimi ochránit. Na druhou stranu lehká výpomoc z naší strany a kapka obezřetnosti zajisté zvýší šance, že u nás nepropukne žádná bakteriální nákaza.

Za kolik si dáme biftek a najdeme jej vůbec v regálech?

22.02.2019 | Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka. Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.