Zaujalo nás

Milovníci piva těšte se, pivní festival nabídne ochutnávku z několika set pivovarů z celého světa

06.02.2019 | Pokud máte rádi zlatý mok, zapište si do diáře datum 11. do 16. února. To se totiž v Českých Budějovicích koná Mezinárodní pivní festival. Představí na 250 pivovarů, v soutěži pak bude nejméně 1200 vzorků piv.

Zakáže se u nás prodej potravin z Polska? Možné řešení visí ve vzduchu...

05.02.2019 | Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska. Důvodem je opakované selhání polské strany, které navíc podkopává důvěru u veškeré polské potravinářské produkce.

Co se vám stane, když ochutnáte med největší medonosky světa?

04.02.2019 | Med je dobrý byznys, zvlášť s ohledem na nekalé praktiky některých výrobců, kteří jej za účelem zisku falšují. Z toho od nepálské včelky Apis dorsata laboriosaje jde ale vytěžit podstatně víc peněz. Je totiž halucinogenní.

Malé prodejny končí. Jak budeme za pár let nakupovat na venkově?

04.02.2019 | Obslužnost venkova se každým rokem snižuje a malé prodejny ukončují svůj provoz jednoduše, protože nedokážou konkurovat službám velkých řetězců. Problémy mají také s plynulým zásobováním a do karet jim nehraje ani potřeba navyšovat ceny.

7 kliček nepoctivých výrobců, které by měl znát každý spotřebitel

30.01.2019 | Vidina co největšího zisku je pro některé výrobce důležitější než jeho spotřebitelé. Fakt poměrně krátkozraký, přesto některým stojí za odhození studu a strachu z přistižení stranou. Co jako spotřebitel můžete udělat, abyste nesedli nekalým praktikám na lep? V první řadě se informujte, jakými cestami vás výrobci mohou obelhat. Jedině tak totiž máte možnost lež odhalit a upozornit na ni kontrolní úřad.

Zákaz prodeje alkoholických nápojů prověřují nastrčení figuranti

30.01.2019 | Policie v pondělí informovala, že jen od srpna do prosince loňského roku odhalila 309 nezletilých při pití alkoholu, přičemž 17 z nich ještě nebylo 15 let. Sami mladiství potvrdili, že alkohol kupují zcela bez problémů a nikdo se neobtěžuje prověřit ani jejich věk.

Zákaz dvojí kvality potravin zpátky ve hře

29.01.2019 | Ještě v první polovině letošního roku by se země EU mohly shodnout, že dvojí kvalita potravin je nekalou obchodní praktikou, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. V prosinci věc nečekaně smetlo Rakousko jako tehdejší předsednická země, nyní ale podle Tomana tlak České republiky a dalších zemí visegrádské skupiny (V4) vedl nynější rumunské předsednictví k tomu, aby se záležitost na jednání unijních ministrů vrátila. Členy V4 je vedle Česka i Slovensko, Maďarsko a Polsko.

Patříte mezi milovníky vína? Zapište si do diáře datum 2. února!

25.01.2019 | Přesně na toto datum připadá hned několik degustací. Kromě poklidného ochutnávání mladého vína si někteří pořadatelé připravili skutečně perličky. Přidat se můžete například k noční tour po sklípcích, nebo na akci, kde se párují vína s kávou.

Inspektoři vzkazují: Kupujte produkty s Klasou či Regionální potravinou. Patří k nejkvalitnějším!

25.01.2019 | České potraviny označené značkou Klasa a Regionální potravina jsou podlé výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i nadále bezpečné a mají vysokou jakost. U Klasy inspektoři nenašli u 207 hodnocených vzorků jediný problém. U Regionální potraviny nevyhověly z 94 šarží dvě v kategorii jakost, jedna byla chybně označená. Jde o jednu z nejméně problémových kategorií potravin, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Ani jedna z kontrolovaných potravin neměla problém s bezpečností.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.