Britský talíř po Brexitu: Hodně hrášku, chléb a téměř žádná zelenina

Britský talíř po Brexitu: Hodně hrášku, chléb a téměř žádná zelenina

06.03.2019 Jana Čiháková

Žádný avokádový toast nebo banánové smoothies a zapomeňte na nastrouhaný čerstvý parmazán v těstovinách. Místo toho si zvykejte na mléko ke každému jídlu, chléb, jehněčí kotlety a hrášek.

Jídla z domácí produkce podobná spíše stravě v průmyslové době jsou to, co by mohli Britové jíst v případě, že Británie odejde z Evropské unie bez dohody, která by nastavila základní obchodní vztahy s dalšími státy. Británie významně spoléhá na dovoz a po staletí byla středem zemědělského obchodu. Je tak snadné zapomenout, jak by vypadala britská jídelní tabule ve světě, v němž se obchod s potravinami zastaví, píše agentura Bloomberg.

V této fázi je těžké předvídat, co by se mohlo stát: britský parlament má nyní příležitost vyhnout se odchodu bez dohody nebo ho alespoň odložit. Ačkoli je vysoce nepravděpodobné, že se dovoz potravin zastaví úplně, obchody s potravinami a zemědělci se připravují na nejhorší. Pokud k tomu dojde, budou mít aspoň dostatek zásob masa a brambor, na zeleninu a ovoce pětkrát denně, ale zapomeňte.

Země vyprodukuje zhruba 60 procent vlastních potravin, populární potraviny však hypoteticky nemusí být dostupné. Bloomberg se proto podíval na to, jak by vypadaly regály v britských supermarketech ve světě bez obchodu.

Mléko místo smoothies?

Britové by se topili v mléku. Britské krávy vyprodukují týdně bezmála čtyři litry mléka na člověka a dostatek bude i vajíček. Zmizet by ale mohly jiné produkty, jako je například irské máslo nebo čedar. Zemědělci ze Severního Irska by nemohli posílat své mléko ke zpracování přes hranici a milovníci sýrů by se měli rozloučit s francouzským plísňovým brie a italským parmazánem.

Méně by bylo i zeleniny a ovoce a co by zbylo, by bylo v ohrožení při sezonních sklizních. Většina ovoce a asi polovina zeleniny v Británii je z dovozu. Z britských farem by se ročně vyprodukovaly asi dva kilogramy jahod a zhruba 300 gramů malin na osobu. Z jídelníčku by zmizelo avokádo a osud banánů je nejistý.

Země naproti tomu vyprodukuje dostatek hrášku a většinu měsíců by byla dostupná i mrkev a řepa. Polovinu roku si lidé budou moci dopřát i brokolici, rajčata si ale budou muset ponechat pro zvláštní příležitosti. Britští zemědělci totiž vyprodukují asi jen pětinu rajčat, jež se prodávají v zemi po celý rok.

Dostatek bude v Británii, která patří k největším vývozcům masa, i jehněčích kotlet. Země také ročně vyprodukuje zhruba 23 kilogramů kuřecího a 13 kilogramů hovězího i vepřového na osobu. To však zahrnuje i méně lákavé části, jako například ledvinky, které se nyní prodávají v zahraničí. Změna jídelníčku by navíc čekala i hospodářská zvířata, z krmných směsí by totiž zmizela kukuřice a sójové boby.

Brambor si Britové vypěstují dost pro všechny

Chleba bude vždycky dost

Nedostatek chleba Británii ovšem zřejmě nehrozí. Pšenice se totiž v zemi pěstuje zejména pro produkci mouky. Obilí pěstují Britové po tisíce let a zabírá velkou část britské orné půdy.

Humr a hranolky? Treska, která skončí na britských jídelních stolech, často pochází z Norska a Islandu - v roce 2015 se do britských obchodů dovezlo 90 procent této ryby - zatímco britští rybáři prodají velké množství svých korýšů v Evropě. Pro britské zákazníky by to mohlo znamenat hojnost krabů, humrů a krevet.

Pokud by k nim chtěli hranolky, mají štěstí. Britská záliba v bramborech by byla zabezpečena, země totiž vyprodukuje zhruba tři čtvrtiny svých vlastních zásob. Dováží ale některé zpracované produkty.

Potíže v přístavech by mohly zbrzdit také dovoz produktů ze států mimo EU, Britové si tak možná budou muset najít alternativu k odpolednímu čaji. Mezi domácí potraviny nepřekvapivě nepatří ani zrna pro ranní kávu a bez dodávek ze zahraničí mohou zůstat netknuté i mnohé sklenice na víno. V roce 2017 si Britové dovezli ze zemí EU 480 milionů láhví vína.

Není to ale tak špatné - místní hospody mohou stále nabízet tvrdý alkohol. Ve Skotsku v současnosti zraje asi 20 milionů sudů whisky a země by mohla využít i políčka s ječmenem a vařit pivo.

Zdroj: ČTK

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.