Sezonní tipy

Ve Španělsku vyrábějí skutečně modré víno

29.10.2018 | Před pěti lety se pět studentů ve španělském Baskicku rozhodlo vnést revoluci do nějakého sektoru a vybralo si vinařství, které je považováno za nejkonzervativnější.

Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly

16.10.2018 | Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené.

Maďarský nápoj fröccs zažívá obrodu

23.09.2018 | Abychom správně ocenili tradiční maďarský nápoj fröccs, nestačí naučit se vyslovovat jeho název. Tato směs sodovky a vína se vyrábí podle přesného rituálu a v budapešťských barech zažívá svou renesanci.

Jak se spritz stal z místní tradice světovým hitem

09.09.2018 | Se svou jasně oranžovou barvou a velkou sklenicí na nožce se spritz stal během několika let nejčastěji sdílenou fotografií na Instagramu, plodem vědomě řízené strategie italské firmy Campari, které se podařilo udělat z místní tradice světový hit.

Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

16.08.2018 | Výroba zmrzliny v České republice v loňském roce přesáhla 44 milionů litrů, čímž se přiblížila rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů.

Hitem léta na pláži v Plzni je rolovaná zmrzlina

01.08.2018 | Hitem horkého léta na nejoblíbenější plzeňské pláži Ostende u Boleveckého rybníka je rolovaná zmrzlina. Připravuje se ze smetanové směsi, čerstvého ovoce či sušenek přímo před zákazníky na speciálním nerezovém stole s deskou podchlazenou na minus 22 stupňů.

Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

30.07.2018 | První kilogramy hroznů sklidili dnes pěstitelé na vinicích v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku pro Vinné sklepy Valtice. Vinařství z nich vyrábí první letošní burčák, který se podle zákona smí prodávat až v první srpnový den.

Jak z grilování udělat nezapomenutelnou hostinu

25.07.2018 | Hezké počasí je jasným poznávacím znamením grilovací sezóny, kterou my Češi tak milujeme. Přinášíme vám pár tipů, jak si tyto oblíbené chvíle s přáteli a rodinou ještě více užít. Z každé večeře se pak snadno stane nezapomenutelná hostina.

Roste obliba růžových vín, vinaři jich vyrobili rekordní množství

11.07.2018 | Přes deset procent z celkem 860.000 tun vloni sklizených hroznů v Česku použili vinaři na výrobu růžových vín. Na trh poslali 6,66 milionu litrů vína označeného rosé, v roce 2008 to bylo 1,7 milionu litrů vyrobených ze dvou procent sklizených hroznů. Informoval o tom Vinařský fond.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont