PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 Jana Čiháková

Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

Každý mívá projevy jiné, ale obecně jde o únavu, bolest hlavy, malátnost, žaludeční nevolnost, sucho v ústech a dehydrataci celého organismu. Vliv na průběh a intenzitu kocoviny má pochopitelně množství alkoholu, ale také další proměnné, jako množství jídla, které jsme snědli, únava atd. Na případném ranním diskomfortu má se podílí i to, jaký druh alkoholu pijeme. Některé typy mají vyšší předpoklad kocovinu způsobovat než jiné. Je to proto, že jednotlivé druhy mají odlišné množství tzv. kongenerů. Jde o látky, které vznikají jako produkt chemických reakcí při výrobě alkoholu. Právě ony zvyšují intenzitu kocoviny. Vysokou koncentraci najdeme v červeném víně, bourbonu či whiskey, nízkou ve vodce, ginu, bílém rumu.

Alkohol narušuje rovnováhu elektrolytů, neboť blokuje vylučování antidiuretického hormonu. Abychom si ráno co nejméně vyčítali večerní rozmařilost, měli bychom alkohol vždy prokládat vodou – jednak tím naředíme koncentraci alkoholu, a pak zmírníme dehydrataci, kterou alkohol způsobuje. Pokud to zvládnete a vzpomenete si, vypijte pár sklenic vody ještě před usnutím.

Myslet bychom měli také na pravidelné doplnění jídla – díky plnému žaludku odolává organismus vstřebávání alkoholu lépe. Ovšem pozor, jde také o to, jaký druh jídla během večírku konzumujeme. Chybou je, že s postupujícím večerem a stoupající hladinou alkoholu míváme chuť na typické party dobroty, jako jsou chipsy, chlebíčky s majonézou, smažené… Ráno se tak nevolnost z alkoholu může spojit s nepříjemnými pocity „přetláskaného“ žaludku.

KÁVU RADĚJI  NE

O zaručených vyprošťovácích, které by nám měly od kocoviny ulevit, kolují celé legendy. Často jsou však tyto rady založeny na mylných předpokladech a pokud po těchto tipech sáhnete, můžete si již tak dost nepříjemný stav ještě dál zhoršit.

Alkohol váš organismus vysuší, proto je důležité jej co nejdříve rehydratovat. Tělu dopřejte dostatek čisté vody, případně zvolte čaj. Pokud to zvládnete, dobrou volbou je perlivá minerálka – oxid uhličitý podle studií zvyšuje aktivitu enzymů metabolizující etanol, obsažené látky pomohou doplnit elektrolyty. Výborně funguje vzhledem k obsaženým látkám kokosová voda. Pokud nemáte žaludek jako na vodě, můžete zkusit zklidnit překyselený organismus mlékem. Dobrou službu udělají i výrobky kysané – zákys nebo kefír. Vhodnou volbou nejsou džusy z citrusů, ale například rajčatová šťáva zase pomůže alkohol odbourávat. Podle australských vědců je dobrým pomocníkem také hruškový džus. Vypít můžete jako první pomoc i proteinový nápoj.

Prvním nutkáním může být sáhnout pro povzbuzení po silné kávě, ale měli bychom ho rychle zapudit. Kofein nabudí organismus a zvyšuje krevní tlak, účinky zbytkového alkoholu se tak dále zvýší. Kyselost kávy navíc může rozhozený žaludek ještě více podráždit a káva organismus dále dehydratuje.

POLÉVKA JE GRUNT

Ačkoli jídlo může být to poslední, na co máte po ránu chuť, vyhýbat byste se mu neměli. Snídaně vám pomůže udržet optimální hladinu cukru v krvi, což tlumí projevy kocoviny. Pokud již předchozí den tušíte riziko krušného rána, připravte si vzpruhu předem. Dobrou volbou je samozřejmě masový vývar, který dodá tekutiny a dobře stravitelné živiny. Osvědčenou klasikou je česnečka, kterou jako lék užíváme odpradávna. Aby se stala kýženým životabudičem, je třeba použít kvalitní, čerstvý česnek. Jen takový obsahuje vitamíny A, B, C, selen, vápník i jód.

RADĚJI BANÁN

Ačkoli je to praxe spousty těch, co se chtějí „spravit“, doporučit nelze těžká jídla a fast food. Pro tělo je velkým zápřahem potýkat se s následkem divokého večera, proto ho potřeba zpracovat těžké jídlo dále zatíží. Díky vysokému obsahu bílkovin svou službu splní vejce – míchaná, vařená nebo ve formě omelety. Ta navíc obsahují aminokyselinu cystein, jež s odbouráváním alkoholu napomáhá.

Ačkoli vitamíny jsou pravděpodobně tím posledním, na co ve stavu kocoviny myslíte, banán obsahuje zároveň vysoké množství draslíku, který vysílené tělo velmi přivítá. Pokud do sebe jídlo nedostanete, můžete banán rozmixovat do podoby smoothie.

PRÁŠKY AŽ NAPOSLED

Ačkoli to může znít absurdně, věta „čím ses pokazil, tím se naprav“, má vědecké základy. Nicméně jako běžnou praxi ji doporučit nelze, protože by mohla vést k závislosti na alkoholu. Alkohol má vliv na to, jakým způsobem se v těle zpracovává methanol. Konzumací alkoholu se methanol mění na formaldehyd, jež je spouštěčem kocoviny. Když si dáme malé množství alkoholu, tuto přeměnu sice zastavíme, ale jen na chvíli, v podstatě ji jen odložíme.

Pokud jste zvyklí si automaticky brát při kocovině prášek, nejméně škody natropí Aspirin. Obezřetní buďte s léky s obsahem paracetamolu, v kombinaci s alkoholem znamenají pro játra velkou zátěž. Lék proto zařaďte vždy jen v krajní nouzi a minimálně 12 hodin od konzumace alkoholu. Pokud chcete sáhnout po nějakém doplňku z lékárny, na trhu jsou k dostání nápoje nebo šumivé tablety, které proces odbourávání alkoholu urychlují.  Představují cestu, jak rychle doplnit vitamíny a minerální látky a neutralizovat žaludeční šťávy.

Ačkoli jde věda dopředu mílovými kroky, univerzální lék na kocovinu neexistuje. Když tuto skutečnost domyslíme, možná to není tak špatně, neboť kocovina odrazuje lidi od nadměrného pití alkoholu.


Mohlo by vás zajímat

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.