Články se štítkem: zajímavosti

Guláš

11.10.2009 | Guláše patří k naší domácí kuchyni neodmyslitelně jako vepřová, knedlík a zelí, anebo bramboračka či cmunda. Nenajdete snad jedinou restauraci, kde by chyběl na jídelním lístku.

140 let Gambrinusu

18.09.2009 | Letos v květnu uplynulo 140 let od založení Prvního plzeňského akciového pivovaru, pozdějšího pivovaru Gambrinus, v roce 18 9. Za tuto dobu uvařil bezmála 10 milionů hektolitrů piva. od samotného počátku až dodnes využívá pivovar při vaření piva pouze klasický postup, tedy výhradně za použití vody, ječného sladu a chmele, a nejnovějších poznatků lidského vědění. i díky tomu dnes nese každé čtvrté prodané pivo u nás jméno Gambrinus

České pivo a pivní kultura

15.08.2009 | Pivní kultura je široký pojem, který zahrnuje vnímání a postavení piva ve společnosti i kulturu jeho podávání v pohostinství. Češi jsou sice rekordmani v počtu vypitých piv, česká pivní kultura však ve srovnání se zeměmi jako Belgie a Anglie pokulhává. Jsme patrně jedinou zemí na světě, kde je anebo donedávna bylo pivo v restauraci levnější než voda. Přitom je to velmi ušlechtilý nápoj s poměrně složitou výrobou a spoustou chuťových nuancí.

Víte, kde se vyrábějí tvarůžky

13.07.2009 | Pravé olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem s nezaměnitelnou chutí i vůní. Na Moravě se tomuto sýru říká tvarůžky, v Čechách syrečky.

Exotické potraviny

23.06.2009 | Zatímco ještě před pár lety se exotické suroviny a plodiny vyskytovaly v našich obchodech jen sporadicky, dnes vznikají celé obchody specializované na potraviny z určité oblasti a v mnohých obchodních řetězcích vyrůstají oddělení určená výhradně příznivcům exotických chutí. Jen namátkou – japonská, indická, severoamerická, thajská, mexická či italská kuchyně... A další.

Klobása – pokrm z úsvitu věků

22.06.2009 | Jen stěží byste našli pokrm, jehož původ je tak prastarý jako klobása. První zmínky o klobásách totiž nalézáme už u S umerů asi před 3000 lety př. n. l.

Panstvo, nedáte si někdo dobrou brazilskou kávu?

18.06.2009 | Kdo by neznal tuto proslavenou hlášku z jedné skvělé české filmové komedie? Jenže pokud byste okusili skutečnou kávu připravenou po brazilsku, asi by vám připadala příliš sladká. Ovšem Brazilci ji tak milují…

Mlynářské skanzeny

15.06.2009 | Při cestování po republice stále více nalézáme různé skanzeny připomínající naší historii. Mlynáře těší, že oblíbenými skanzeny jsou také starobylé mlýny, na kterých je vidět technické a řemeslné umění našich předků. Řada z nich vznikla s podporou veřejných zdrojů a je také spravována státem. Jsou ale rovněž takové, které fungují díky nadšení a z peněz soukromých osob. Regionální muzea spravují mlynářské skanzeny zobrazující většinou mlynářskou technologii 18.století. Vidíme zde mlýnské kameny a mlýnská vodní kola. Naopak ty soukromé zachycují přerod mlýnů v průmyslové revoluci. Mlynářské řemeslo je jedním z nejstarších. Majitelé mlýnů, důvěrně nazýváni Páni otci, se těšili mezi lidem odedávna obdivu i úctě pro svoji moudrost a smysl pro spravedlnost. Mlýny byly prvními průmyslovými stavbami a k pohonu využívaly vodní i větrnou energii. V Čechách je důležitým mezníkem založení „Přísežného soudu mlynářů zemských“ Karlem IV. Tato instituce nejdříve upravovala vodní právo, ale postupně se stala inženýrskou a cechovní organizací stavitelů mlýnů, vodních děl a mlynářů. V historii mlýnů je zajímavé, že od samého vzniku tohoto řemesla je vidět snaha o zdravotní bezpečnost mouky, což bylo poprvé podpořeno dekretem císaře …

Špekáčky jsou s námi více než sto let

13.06.2009 | Nejstarší údaje o masných výrobcích plněných do přírodních obalů, střev zvířat se zachovaly přibližně z roku 500 před naším letopočtem. Název salám pochází z italského „salami“ podle kyperského města Salamis, které bylo rozbořeno před více než dvěma tisíci lety, a slovo klobása vzniklo z hebrejského „kolbasar“, což znamenalo veškeré maso na trhu. Výroba jakýchsi klobás a jaternic je připisována starým Římanům, kteří již znali konzervaci masa solí, což byl důležitý předpoklad pro technologii výroby primitivních masných výrobků.

Koblihy – nejen pečivo masopustní

11.05.2009 | Víte, že za posledních 300 let byly koblihy jasně nejslavnostnější celoroční lahůdkou v celých Čechách, a to jak na venkově, tak i ve městech? Pekly se při všech významných církevních svátcích, k masopustu, na svatby, křtiny, dožínky, poutě, posvícení i pro zimní koledníky. Nejen každý kraj, ale i řada města a vesnic má svůj tradiční recept, předávaný z generace na generaci. Ale přes jejich obrovskou oblibu nejde o výjimečnou českou specialitu a původní možná ano, možná ne… O prvenství a původ koblih s námi soupeří hned několik zemí – zejména Rakousko, ale i Švýcarsko, Německo a další…

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.