Články se štítkem: zajímavosti

Nejčastější mýty o mléce

20.04.2010 | „V minulém čísle světa potravin jsme se dozvěděli, že názory lidí na mléko a mléčné produkty jsou mnohdy rozdílné a ne každý považuje mléko za zdraví prospěšné. věděli jste, že více než třetina čechů (36 %) pije mléko méně než jednou týdně, a z toho 28 % nepije mléko vůbec? značnou vinu na tom mají i některé mýty a často uváděné nepravdy, které o této potravině mezi veřejností kolují. Proto jsme oslovili odborníky, kteří nám prozradili, jak to s těmi mýty vlastně je.“

Káva a čaj

30.01.2010 | Počátky kávy jsou zahaleny tajemstvím a setkat se s nimi můžeme ve starodávných anekdotách, mýtech a dohadech. Bezpočet vyprávěčů se ale shodne v jedné věci, a to v místě jejího původu, neboť různé verze shodně uvádějí, že první keříky kávy se vůbec poprvé ujaly v regionu Kaffa, který je součástí dnešní Etiopie. Z Etiopie se dále káva rozšířila do Arábie.

U řeckých bohů a filozofů

30.01.2010 | Zajímá vás, jak vlastně probíhaly antické hostiny?

Zajímavosti o chlebu

30.01.2010 | Slovo chléb vzniklo pravděpodobně z pragermánského „hlaiba“, Slované (znali doposud jen obilnou kaši) jej převzali spolu s přípravou kynutého a pečeného chleba od Germánů.

BIO Summit 2010

12.12.2009 | Nadcházející 3.ročník konference Bio Summit, který se uskuteční 8. dubna 2010, v kongresovém centru U Hájků v Praze rozšíří svá témata o problematiku LOHAS (lifestyle of health and sustainability)a bude se tak zabývat i obecnou etikou v podnikání, sociální a ekologickou odpovědností či férovou spoluprací s dodavateli. Program se zaměří na způsoby výroby, prodeje a marketingu biopotravin, biokosmetiky, biotextilu a dalších bio/eko/fair produktových kategorií.

Brynzové halušky – starověké, ale stále žádané

05.12.2009 | Všichni tento báječný pokrm považují za původní slovenské národní jídlo. Anebo alespoň za jeden z tamních nejoblíbenějších pokrmů. Paradoxem však je, že se tam halušky připravují teprve pár set let. A vznikly úplně někde jinde, a to ve starověké Dácii.

Polévky

04.12.2009 | Jak polévku správně připravit a jíst?

Chléb v proměnách staletí

21.11.2009 | V letošním roce se Česká republika, přesněji řečeno Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR, poprvé připojil k celosvětovému trendu a 16. října oslavil „Světový den chleba“ (World Day of Bread).

Obiloviny

15.10.2009 | Uprostřed léta jsme si udělali výlet k renesančnímu vodnímu mlýnu v moravské slupi, ve kterém je dnes umístěna expozice dějin mlynářství. Zrovna měli zavřeno, a tak jsme stáli nad náhonem, pozorovali nečinná vodní kola a představovali si, jak to asi chodilo v časech, kdy byl tento unikátní mlýn v provozu. dcera anežka, která podobné zařízení zblízka ještě neviděla, nás vystavila palbě otázek. k čemu jsou ta kola, proč jsou ve vodě, co je uvnitř, co je to mouka… a kde se tu vzal ten vodník? Mladší Jakub jen žmoulá v ruce rohlík. Jak se to má tedy s obilím, které dnes a denně konzumujeme v nejrůznějších podobách? rohlík s máslem je přece nejběžnější svačina, ale je to tak správně?

Mlékárenský výrobek roku 2009

13.10.2009 | Sedmého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 16 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 43 výrobků. Zařazeny byly výrobky uvedené na trh od 1. dubna 2008 do 30. března 2009. Výrobky byly hodnoceny v šesti kategoriích: tekuté mléčné výrobky, jogurty a zakysané výrobky, másla a mléčné pomazánky, tvarohy a tvarohové výrobky, sýry přírodní a tavené a kategorie specialit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.