Články se štítkem: zajímavosti

Rybí chutě

19.07.2010 | Je libo kapra, pstruha, sumce či štiku? Češi se k tuzemským rybám chovají trochu macešsky. Mnohem radši totiž kupují „plody moře“.

Desatero vinobraní

15.07.2010 | Za posledních patnáct let se zvýšila konzumace vína v České republice o plnou třetinu a dosahuje nyní téměř 20 litrů na obyvatele ročně. Hlavní podíl na tomto trendu mají moravští a čeští vinaři, kteří umí vyrábět skvělá vína k jejich ještě veselejšímu ochutnávání pořádají celou řadu nápaditých vinařských akcí.Podle starých vinařských zvyků se ve vinařských obcích po svatém Vavřinci (10. srpna) zavíraly nebo také zarážely hory. Po této obřadné slavnosti nesměl nikdo vyjma hospodáře po sedmé hodině večerní vkročit do vinice až do doby, kdy bude povoleno "horným" vinobraní. Vinobraním se vinice opět otevírají a začínají týdny vinařské veselí. Alespoň na ta nejzajímavější vinobraní a svátky vína vás zveme.

Jó, třešně zrály...

01.07.2010 | Nastalo jedno z nejhezčích období roku, léto. Začaly prázdniny, slunce hřeje jako o závod, voda láká ke koupání a dozrává první ovoce. Pro mnohé z nás byl, je a bude tento čas vždycky neodmyslitelně spojován s typickým znakem začátku červenec, s obsypanými třešňovými alejemi a sladkými červenými plody s nezaměnitelnou chutí...

Bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než maso kuřecí

30.06.2010 | Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) přišli na to, že bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než v české kuchyni častěji využívané maso kuřecí.

20 let budování liberálního podnikatelského prostředí nese ovoce

27.06.2010 | Svaz obchodu a cestovního ruchu slaví 20 let od svého založení. Je druhým největším zaměstnavatelským uskupením v zemi, zastupuje více než šest tisíc podnikatelských subjektů vytvářejících téměř půl milionu podnikatelských příležitostí.

Od července musí být biovýrobky v EU označovány novým logem

27.06.2010 | Praha 27. června (ČTK) - Čeští výrobci bioproduktů budou, stejně jako jejich kolegové z členských zemí Evropské unie, od 1. července muset povinně označovat všechny balené výrobky novým evropským logem. Vedle unijního loga budou moci výrobky nést také národní či soukromé značky jako doposud. Na produktech ekologického zemědělství certifikovaných v České republice se tak i nadále bude objevovat také takzvaná biozebra, jak se říká tuzemskému grafickému znaku pro biopotraviny.

Vyměňte klasický česnek za medvědí

07.06.2010 | Protože se nástup teplého letního počasí poněkud opozdil, můžete si právě teď užít v plné míře sezonu medvědího česneku. Nejenže tato bylinka léčí a čistí organismus, ale díky znamenité chuti vám její užívání příjemně zpestří jídelníček.

Kvůli světlejším chipsům – brambory bez cukru

28.05.2010 | Bramborové lupínky jsou oblíbenou pochoutkou, zdraví ale příliš dobře neslouží. Obsahují totiž velké množství škrobu. tuku a soli. Vědci z Ústavu experimentální botaniky ale už vyvíjejí brambory s nižším obsahem cukru.

Český chléb je pořád dobrý

27.05.2010 | Na stránkách Hospodářských novin a v jejich magazínu Víkend dne 14. 5. byly publikovány redaktorkou Petrou Pospěchovou články signalizující „Konec českého chleba“. Je krajně neobvyklé, aby tak vysoce odborné téma, jako je technologický způsob výroby a kvalitu chleba hodnotil laik, prakticky bez jakýchkoliv teoretických a praktických zkušeností.

Brambory – zdravá zelenina od indiánů

05.05.2010 | „Brambory jsou nedílnou součástí našeho běžného jídelníčku. Jsou levným a přitom bohatým zdrojem vitaminu c. Obsahují také vitamin A, a především škrob a uhlovodany. O něco hůře jsou na tom s vitaminy skupiny B. Z minerálních látek obsahují zejména draslík a hořčík. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk a téměř žádné bílkoviny. Brambory můžeme vařit, dusit, péct, zapékat či smažit.“

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.