Články se štítkem: zajímavosti

Kde posedět bez cigaretového kouře

09.08.2010 | Český vyhledávač Lokola.cz spustil tento týden databázi nekuřáckých kaváren a restaurací po celé republice. Na webových stránkách nebo ve svém mobilu tak lidé jednoduše najdou místa, kde se mohou najíst nebo vypít kávu bez přítomnosti cigaretového kouře.

Srpnové tipy pro úžasné léto

05.08.2010 | Pěkné léto stále pokračuje, sluníčko hřeje, naši oslavenci prožívají nádherné aktivní léto naplno. K tomu patří nejen poznávací výlety na kole, pěšky či na vodě, ale i netradiční letní sporty. Samozřejmě nesmíme zapomenout na zábavu nebo relaxaci u letních koktejlů a lehkých, dobře stravitelných jídel.

Španělé vypijí nejvíc nealkoholického piva, Češi jsou druzí

05.08.2010 | Zatímco v pití klasického piva patří Čechům dlouhodobě světové prvenství, v konzumaci jeho nealkoholické varianty jsou se zhruba pěti litry na osobu a rok až na druhé příčce pomyslného světového žebříčku. Největšími pijáky piva bez alkoholu jsou překvapivě Španělé, Čechům na ně chybí necelý půllitr.

Červencové tipy pro úžasné léto

04.08.2010 | Léto začíná, sluníčko dlouho svítí a naši oslavenci se chystají teplé letní dny prožít aktivně. Je nejlepší čas si užívat pasivním odpočinkem v přírodě, u vody, ale i být rekreačně aktivní na kole, lodi či jet na výlet. Poradíme vám jaké rychlé a zdravé svačinky si s sebou udělat. Prostě prožít léto uvolněně a naplno.

Fugu – nebezpečná legenda japonské gastronomie

04.08.2010 | Máte rádi adrenalin? Pokud si rádi zahráváte s ohněm a jste momentálně na návštěvě v „zemi vycházejícího slunce“, určitě ochutnejte fugu! Legendární japonská ryba je totiž jedním z nejjedovatějších tvorů světa.

Živočišné druhy se stěhují

03.08.2010 | I méně poučený pozorovatel si může všimnout, že se v v přírodě a dokonce v blízkosti člověka vyskytují dříve nevídané nebo zřídka vídané živočišné druhy. Ve městech jsou již obvyklé straky či sojky, v parcích hnízdí havrani a hřivnáči, ve volné přírodě jsou vidět krkavci a čáp černý již také není takovou výjimkou. V polích lze spatřit volavky, v okolí Lednice byl spatřen ibis, a tak by se dalo pokračovat. Ze savců již není tak neobvyklé potkat psíka mývalovitého, nebo bobra a v blízkosti měst, či dokonce i ve městech lišku. Dokonce byly zaznamenány případy výskytu šakalů na jižní Moravě.

Od šampaňského až po steak

29.07.2010 | Brno, 28. července 2010 – Studovat na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno se stává mezi uchazeči o vysokoškolské studium stále oblíbenější volbou. Zájem o studium letos výrazně vzrostl i přes pokles populační křivky a signály z jiných univerzit. Široké uplatnění po skončení studia je kritériem, které při výběru studijního oboru hraje stále výraznější roli.  FVHE absolvují odborníci nejen pro oblast dozoru nad hygienou výroby potravin, ale i specialisté pro potraviny vůbec. Je o ně stálý zájem.

Před 170 lety zemřel zakladatel karlovarské Becherovky

26.07.2010 | Karlovy Vary/Praha 26. července (ČTK) - Jako žaludeční kapky Anglická hořká se před dvěma stoletími začala prodávat Becherovka, přezdívaná třináctý léčebný pramen Karlových Varů (i po roce 1965, kdy byl zpřístupněn skutečný třináctý pramen).

Je libo sóju z Černobylu?

25.07.2010 | Spálená země v okolí Černobylu by mohla být opět úrodná. Alespoň podle slovenských vědců, kteří nyní zkoumají na Ukrajině rostliny v okolí jaderné elektrárny Černobyl. Ta byla v roce 1986 dějištěm jedné z nejhorších jaderných katastrof v dějinách.

Jak je to doopravdy s novými požadavky na tzv. „éčka“

22.07.2010 | Počínaje dnešním dnem vstupuje v platnost nové ustanovení evropského nařízení týkající se označování některých potravinářských barviv, a to konkrétně E 102 (Tartrazin), E 104 (Chinolinová žluť), E 110 (Žluť SY), E 122 (Azorubin), E 124 (Ponceau 4R nebo též Košenilová červeň), E 129 (Červeň Allura). Uvedená barviva nebyla zakázána, jak někdy mylně interpretují média. Novinka spočívá pouze v tom, že pokud je nyní výrobce použije při výrobě potraviny, musí na obal umístit upozornění, že tato barviva „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.