Co na vás číhá na madle košíku?

Co na vás číhá na madle košíku?

30.06.2014 | Špinavá madla i vnitřky košíků a vozíku, upatlaný pás, Kdo zodpovídá za hygienu v obchodech a jak se vyvarovat špatného nákupu?

<

Špína na podlaze i regálech, nelibý zápach a prodavačka v ušmudlaném tričku? Skrytá rizika hygieny při prodeji potravin mohou být mnohem závažnější, než to, co je vidět na první pohled. Napadlo vás třeba někdy, kdo se asi mohl dotýkat madla nákupního košíku před vámi? A co všechno už se dotklo pásu, na který vykládáte svůj nákup?

Nedostatečně zabalené pečivo, pes volně pobíhající mezi regály a pokuřující prodavači? Tak s takovými nešvary bychom se v obchodě setkávat neměli. Výroba a uvádění potravin do oběhu patří totiž mezi činnosti epidemiologicky závažné, proto jsou pro ně stanoveny obecné i zvláštní zákonné požadavky. Dříve platila vyhláška (347/2002) o hygieně při prodeji potravin, ta byla nahrazena nařízením Evropské unie o hygieně v celém potravinářském sektoru (nařízení 852/2004/ES).

1

Zmatek v legislativě

Toto nařízení sice stanovuje, jak by hygiena měla vypadat, ale již podrobně nestanovuje postupy, jak cíle dosáhnout. Každý podnik si tak vypracovává svůj systém, jak rizika podchytit, a za zavedení potřebných opatření pak zodpovídá prodejce. Je tedy plně v jeho odpovědnosti, jak zabraňuje průniku škůdců či křížové kontaminaci, či jakým způsobem je udržována osobní i provozní hygiena prodejny. „Ve všech zemích EU platí stejná nařízení, nicméně ta jsou formulována poměrně vágně a je na každém obchodníkovi, jak se k otázce hygieny postaví,“ vysvětluje Milan Horyl, jednatel společnosti Clean4you, která se profesionálním úklidem prodejen zabývá. „EU de facto pouze říká „prodejny mají být čisté a uklizené“, a to samozřejmě nahrává těm, kterým na kultuře prodeje tolik nesejde,“ doplňuje.

 

Provozovatelé obchodů tak mají poměrně velkou pravomoc a vzhledem k faktu, že personální kapacita kontrolních orgánů nedovoluje časté kontroly na prodejnách, odváží se mnozí z provozovatelů brát hygienu na lehkou váhu. Nařízení je navíc nejasné a umožňuje více výkladů, a tak mnohdy stačí zajistit pouze základní sanitaci.

Jak se proti špíně v obchodech bránit? A podle čeho nenápadně zkontrolovat, jak na tom váš oblíbený obchod je? Více se dočtete v červencovém čísle časopisu Svět potravin, které je právě v prodeji!

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Varování spotřebitelům: V doplňku stravy našla SZPI rozpuštědla a aromatické uhlovodíky

06.07.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v doplňku stravy mix různých rozpouštědel a aromatických uhlovodíků. Šlo o produkt Todicamp Tinktura zeleného vlašského ořechu, který vyrábí firma Todicamp v Moldavsku. Do Česka jej dovážela společnost Bohemian Symfony.

Pro mořské plody do večerky raději nechoďte

13.07.2020 | Inspektoři SZPI a SVS odhalili v Hrobčicích na Teplicku nelegální sklad mořských plodů a ryb. Maso bylo skladované ve zcela neadekvátních podmínkách, provozovatel prodejny navíc nebyl schválený a registrovaný k přepravě živočišných produktů.

Potraviny Klasa uspěly u kontrol bez výjimky

29.01.2014 | Potraviny se značkou Klasa, které loni prošly kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jsou bez výjimky takové, jaké je výrobci deklarují.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont