Každý sedmý stánek na trzích porušil předpisy

Každý sedmý stánek na trzích porušil předpisy

18.06.2014 ČTK

Špatná hygiena, chybné značení nebo nedodržení chladírenských požadavků - s čím se můžete setkat na trzích? A jak si vybrat, u kterého stánku je dobré nakoupit?

Každý sedmý kontrolovaný stánek na farmářských trzích porušil předpisy. Zjistila to Státní zemědělské a potravinářská inspekce při loňských kontrolách. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení hygienických požadavků, špatné značení potravin a nedodržené chlazení zboží. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.
    Inspektoři loni zkontrolovali 1582 stánků na 475 tržištích v Česku. Porušení předpisů zjistili u 225 stánkařů.
    trh
Farmářské trhy obnovují v posledních letech téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Zvýšený zájem Čechů o farmářské produkty je patrný od roku 2010, kdy se nejprve dostaly do povědomí farmářské trhy v Praze, poté se začaly rozšiřovat do desítek míst po celé zemi.
    Podle databáze serveru Vitalia.cz, který se farmářskými trhy dlouhodobě zabývá, se trhy v loňském roce v různých intervalech konaly na 160 místech Česka. Počet trhů se tak v posledních dvou letech po předchozím strmém růstu stabilizoval.
    Podle nedávné studie společnosti Incoma farmářské trhy oslovují specifickou skupinu lidí, kteří kladou vysoký důraz na kvalitu zboží a jsou cenově málo citliví. Zákazníci nakupují především ovoce a zeleninu, čerstvé nebalené uzeniny a sýry. Nechávají zde ovšem jen malou část ze svých celkových výdajů za potraviny, v průměru okolo pěti procent ze svých celkových měsíčních výdajů za potraviny.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem

21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.