Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

31.07.2019 Jana Čiháková

Odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyvrátili informaci o manipulaci s podtrženými rajčaty, která se šíří internetem. Podívejte se, jak se s rajčaty skutečně pracuje, než se dostanou na váš stůl.

Na internetu se píše, že rajčata se sklízejí zelená. Poté jsou vypraná v chlorových lázních. Po koupeli se rajčata ukládají do zrací komory. Tady se prý dva až tři týdny povalují v ovzduší doplněném etylenovým plynem. Až má rajče trošku červenou barvu, tak se pro ještě lepší vzhled voskuje. Voskováním se zároveň zabrání odpařování vody z rajčat, scvrkávání a vráskám. Některé voskové deriváty jsou z petroleje, pro zjemnění mohou být obohaceny mýdlem. Následně se do rajčat injekčně vstřikuje umělé barvivo, pro dosažení jednotného vzhledu rajčat.

Zpátky na zem

Jak vysvětluje Ing. Jindřich Pokora, rajčata se skutečně musejí sklízet před dosažením botanické zralosti (tedy před tím, než jsou úplně červená a jejich dužnina obsahuje maximum cukrů). Část jich může být téměř zelená, vesměs jsou však již přítomny růžové a červené tóny. Poté se rajčata třídí podle velikosti a barvy a  zabalí. Rajčata se zpravidla neperou - jsou pěstována ve fóliovnících nebo sklenících a jsou proto čistá. Pokud jsou používány lázně, pak pouze ze zdravotně zcela nerizikových složek. Zrání rajčat je skutečně prováděno ve speciální atmosféře ve skladech nebo během přepravy.
Naprostý nesmysl je informace o injekčním vpravování barviv do plodů. Takové porušení slupky by okamžitě spustilo proces kažení.

Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.