recepty  

Pravé moravské klobásky

Pravé moravské klobásky

20.10.2014 Renata Reihserová

Znáte něco lepšího, než vůni klobásek linoucí se z domácí udírny?

Ingredience: 1,2 kg hovězí kližky, 5 kg vepřového plecka, 0,8 kg hřbetního vepřového sádla, 30 g tuzemského česneku, 17 g sladké papriky, 10 g ostré papriky, 10 g mletého kmínu, ¾ lžíce mletého pepře, 750 ml vody, 126 g soli

Postup: Maso a hřbetní sádlo nakrájíme na malé kousíčky, naložíme do soli a necháme v chladnu odležet cca 14 dní. Hovězí kližku umeleme a postupně přimícháváme vodu (asi 20 minut). Vznikne nám tzv. spojka, do které pak přidáváme další ingredience. Přidáme hřbetní sádlo, česnek a všechna dochucovadla. Dobře promícháme. Poté se směs vtláčí do předem namočených střívek. Takto připravené klobásky necháme přes noc odpočívat v chladnu a až ráno je vložíme do připravené udírny. Je dobré v udírně držet teplotu asi 80 °C. Takto opracované klobásky jsou na konci uzení tepelně zpracované tak, že by mělo být bezpečné je jíst i neuvařené. Doporučená doba uzení je cca 5,5 hodiny.


Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.