HUSA NA MARTINA JAKO  NUTNOST:  S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 Jana Čiháková

To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

S JABLKY

Budete potřebovat:

husu, sůl, pepř, kmín, 1 hlávku zelí, 4 jablka

Postup:

Pokud jste si husu nechali přes noc nasolenou a nakmínovanou odležet, bude o to lepší. Pokud ne, nevadí. Osušte ji, nasolte zevnitř i zvenčí, přidejte kmín a do bříšní dutiny jí vložte jablka pokrájená na středně velké kostičky. Podlijte ji trochou vody a v pekáčku ji zakrytou pečte na 170 stupňů za občasného podlévání 3 až 4 hodiny. 

    Když je husa měkká (maso se odděluje od kosti a na dně bude spousta sádla), zvyšte teplotu na 230 °C a zprudka husu dopečeme dozlatova (asi 15 až 20 minut).

    S NÁDIVKOU A KAŠTANY

    Budete potřebovat:

    husu, sůl, pepř, 500 g jedlých kaštanů, 10 plátků veky, 2 dcl mléka, 2 vejce, muškátový oříšek, petrželka

    Postup:

    Husu osolte, přidejte kmín a pečte na 170 stupňů asi 3 hodiny, když maso odpadává od kosti, odklopte ji, zvyšte teplotu na 200 stupňů a za občasného podlévání ji dopečte.

    Nakrájejte si veku, zalijte ji mlékem, přidejte žloutek z 1 vejce, směs osolte. Uvařte si kaštany ve vroucí vodě, doporučujeme je před vařením naříznout. Ještě teplé je oloupejte a pak nasekejte v mixéru. Přidejte je do směsi na nádivku. Vše dochuťte solí, pepřem, přidejte petrželku a také muškátový oříšek. Pokud je směs moc řídká, přidejte polohrubou mouku.

    Ze 2 bílků si vyšleejte sníh a přidejte jej do nádivky. Do menší formy, kterou můžete vymazat výpekem z husy nádivku vložte a pečte ji asi 40 minut na 170 až 180 stupňů. 


    Mohlo by vás zajímat

    INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

    17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

    ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

    01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

    SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

    23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

    Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

    202404

    Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.