POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 Jana Čiháková

Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

ŠVÝCARSKÁ SÝROVÁ POLÉVKA

Budete potřebovat:

1 litr vývaru, 5 stroužků česneku, 3 lžíce másla na zjemnění, 4 lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 150 gramů strouhaného sýra typu chedar nebo gouda

Postup:

Vývar na plotýnce zahřejte a přiveďte k varu, přidejte do něj prolisované stroužky česneku a poté snižte teplotu. Na druhé plotýnce si v kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte si hladkou jíšku. Tu poté rozřeďte vodou, anebo vývarem a nechte provařit asi 15 minut. Do polévky vlijte víno a nechte odpařit alkohol, poté vsypte sýr, který nechte rozpustit. Nakonec vše promíchejte, při podávání můžete zjemnit lžící zakysané smetany.

KIMČI POLÉVKA PLNÁ VITAMÍNŮ

Budete potřebovat:

1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 cm zázvoru, 2 lžíce kimči, 500 ml vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce chilli pasty, 1 balení ramen nudlí, sezamová semínka

Postup:

Nejprve si uvařte celé vejce, bude potřebovat asi 6 minut. V hrnci si rozehřejte olej, orestujte na něm strouhaný zázvor, přidejte kimči včetně šťávy a vše zalijte vývarem. Poté dochuťte sójovou omáčkou a chilli pastou, vše nechte provařit.

Nudle uvařte ve vroucí vodě a následně sceďte. Poté je naservírujte do talířů, přelijte vývarem, zasypejte semínky, a nakonec ozdobte vejcem.

POLÉVKA S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Budete potřebovat:

3 kusy řapíkatého celeru, 400 g arašídového másla, 1 šalotku, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr kuřecího vývaru, 100 ml smetany na vaření, červený pepř, citronovou šťávu, hrst arašídů,

Postup:

V rendlíku nechte rozpustit asi dvě lžíce másla, přidejte šalotku, a nakonec i krájený celer. Směs zaprašte moukou a pomalu do ní vlévejte vývar, poté teplotu snižte a po dobu dvaceti minut vařte. Provařenou směs vymixujte pomocí tyčového mixéru dohladka.

 

V pánvi si rozpusťte zbylé arašídové máslo a pomalu do něj vmíchávejte vymixovanou směs. Přidejte smetanu, koření, citronovou šťávu a nechte provařit.  Podívejte s praženými arašídy.

 


Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.