LEVNĚ, CHUTNĚ I ZAHRANICEMI? OBJEVTE RÁJ NA ZEMI

LEVNĚ, CHUTNĚ I ZAHRANICEMI? OBJEVTE RÁJ NA ZEMI "ZA HUBIČKU"

20.09.2023 Jana Čiháková

Náklady na stravování jsou patrně stále tou nejzásadnější položkou v dovolenkovém rozpočtu – zvlášť rozhodnete-li se cestovat za české hranice bez programu all – in anebo alespoň polopenze. Ovšem i zdánlivě levná dovolená se vám může parádně prodražit a naopak…

Majoritní část české populace míří už léta objevovat krásy Balkánu. Není přitom ojedinělé, že je jejich cílovou destinací často Chorvatsko (i když některé zdroje jej přímo za součást Balkánského poloostrova tak úplně nepovažují). Přímořské oblasti země nabízejí vyžití pro jednotlivce, páry i rodiny s dětmi, a to ať už se nacházejí v jakékoli socioekonomické vrstvě. Ceny ubytování začínají zvlášť přes nezávislé poskytovatele, jako je například Booking nebo Airbnb na 80 až 100 eurech za noc v apartmánu, který je vybavený pro celé rodiny, nicméně konečné náklady samozřejmě závisí na vzdálenosti od pláže a lukrativnosti místa. Ovšem, co se týče nákladů na oběd nebo večeři, nelze už dlouhodobě porovnávat s českým standardem. Chorvatsko je proslulé nejen průzračným mořem, ale i vyššími cenami, které navíc mají poměrně vzrůstající tendenci – zvlášť v turisticky navštěvovaných oblastech.

TIPY OD MÍSTNÍCH

Místní obyvatelé, kteří vědí, do jakého podniku zamířit, se v poklidu nají s cenovkami – 240 korun za hlavní jídlo, 160 korun za salát, okolo 80 korun za zákusek. Nápoje se v méně frekventovaných částech pohybují asi na 70 korunách, což platí i pro pivo nebo dvojku místního vína. Určitě proto stojí za zvážení, zda se nepobavit o konkrétních tipech na podniky přímo s provozovatelem ubytování či obecně s místními obyvateli.

V turisticky zajímavých místech však ceny skáčou. Srovnatelná s českými cenami v hlavním městě je zde jen pizza, kterou lze zakoupit okolo 250 korun, jiná hlavní jídla však bez problémů překlenou částku 550 korun za porci. O něco levněji se sice najíte v místních bistrech, kde vyjde oběd zhruba na 350 korun na osobu, nicméně nutno podotknout, že takové stravování je spíše pro méně náročné klienty. Za podobnou částku lze totiž zakoupit například kebab, který navíc do chorvatské kuchyně tak úplně nenáleží.

 

Ceny samozřejmě rostou i na plážích, kde se předpokládá, že návštěvníci servisu přilehlých stánků a bister využijí. Rozhodně zde není problém vynaložit na rodinu i tisíc korun za nealko v průběhu dne. Připravte se na to, že voda dosáhne i 130 korun, o neméně více pak jakékoli nealko. Zajímavé je, že alkoholické nápoje se cenou od nealka nějak radikálně neliší – samozřejmě, pakliže se nerozhodnete využít plážového baru, kde vás míchaný drink vyjde zhruba na 250 korun. 

ŠTĚSTÍ PRO PŘIPRAVENÉ

Vzhledem k výše uvedenému se skutečně vyplatí být na cestu připraveni, což v Chorvatku rozhodně není problém. Většina ubytovacích zařízení je vybavena grilem i kuchyní a přizpůsobena „domácí“ přípravě jídla. Na tržištích můžete po ránu koupit čerstvé ryby a dary moře obecně (včetně proslulých olihní) – cenově převyšují naše ceny asi jen o 20 procent, nicméně zvýšený náklad dokáží vyrovnat svou jedinečnou chutí. O poznání dráž je ale i v obchodech – pokud předpokládáte, že budete jídla alespoň částečně připravovat svépomocí, a navíc cestujete autem s dostatkem prostoru, těstoviny, konzervovaná rajčata, bazalkové pesto, olivy a podobně nenáročné potraviny na převoz, zcela jistě přijdou vhod – samozřejmě podle pravidel, tj. dodržíte teploty, které jsou skladování té či oné potraviny prospěšné. Obyčejný jogurt totiž přesahuje i 30 korun, mléko pak 70 korun.

PÁR KILOMETRŮ BLÍŽ

O poznání levnější, nicméně kvalitou rozhodně nepokulhávající, je Slovinsko. Pro většinu Čechů jde stále ještě o neprobádanou zemi, nicméně úrovní okolí a ubytování víceméně srovnatelnou s Chorvatskem. Pro milovníky klidu a přírody možná dokonce přívětivější… Slovinsko je navíc zemí na pomezí tří evropských „minisvětů“. Ochutnáte tu pravý Balkán, ale i Itálii a rakouské speciality – samozřejmě záleží na tom, do které části se vydáte. Patrně nejpopulárnější je jezero Bled, kde stojí za to ochutnat naprosto jedinečnou blejska kremna rezina – takový žloutkový řez jste totiž určitě nikde ještě nejedli. Vzhledem k popularitě místa je však potřeba počítat i s přirážkou – oběd v lepší místní restauraci se cenově vyrovná chorvatským standardům. Mimo lukrativní oblast se však najíte nejen dobře, ale i za „lidovou“ cenu. Ceny hlavních jídel jsou v průměru okolo 300 korun za osobu, nápoje okolo 60 korun. Ceny potravin v obchodech vyjadřuje zhruba 1,5násobek těch českých, i zde platí, že ubytovací zařízení jsou často apartmánového typu, takže není problém si připravit jídlo svépomocí.

KARIBIK ZA HUBIČKU

Pokud vám nevadí delší cestování, lze nanejvýš doporučit návštěvu Albánie. V posledních letech se dere do popředí dovolenkových rájů, a to nejen díky rozmanitosti přírody, kde nechybí horské pásmo ani lemy dlouhých pláží, z nichž některé nápadně připomínají ty karibské, ale i pro svou cenovou dostupnost. Okolo devíti tisíc korun lze pro ty, kteří neradi cestují na „blint“, pořídit týdenní zájezd od cestovní kanceláře, jehož součástí je i polopenze. Vzhledem k tomu, že v Albánii lze však v dnešní době bezpečně a dobře jíst i v místních restauracích, byla by škoda zemi neprobádat po vlastní ose.

Kromě pohostinnosti a vřelého chování místních, kteří vás v menších horských oblastech dost možná přizvou k ochutnávání místní kuchyně, vás mile překvapí ceny. Albánie je totiž jednou z mála zemí, kde máte možnost jíst dokonce levněji než u nás. Ze základních potravin vás například chléb vyjde asi na 15 korun, mléko pak na 25 korun, litr balené vody pořídíte okolo 8, 9 korun.  Za litr mléka potom zaplatíte cca 25 Kč a za litr balené vody maximálně 8 Kč. Cenově dostupné je pak zejména maso – kilogram kuřecího není problém zakoupit se stovkou v kapse, podobně je to u hovězího (asi 130 korun/kg). Ani přílohy – typicky cuketa, lilek, rajčata, brambory nejsou drahé. Od místních producentů je koupíte do 10 korun za kilogram.

Doslova jako v ráji se budete cítit při návštěvě restaurací, není problém se zde najíst okolo 120 korun, tříchodové menu s nápojem pak vyjde asi na 350 korun. Albánská kuchyně je přitom nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Sestává se často z masa (dušeného, připravovaného na grilu) a spousty zeleniny.

PŘÍMOŘSKÁ PŘIRÁŽKA

Na vyšší výdaje se naopak připravte v Itálii, která patří po Chorvatsku k nejoblíbenějším cílům českých turistů. Italská gastronomie sice není drahá co do nákladů na její přípravu – typická je pizza anebo pasta, nicméně konečné pokrmy dosahují zásadní přirážky. Obecně lze počítat, že zaplatíte asi 150 procent naší ceny za ubytování, 120 až 130 procent naší ceny za potraviny a asi o 90 % více než je tomu u nás zaplatíte v průměru za nápoje.  

I přes vysoké ceny je Itálie v porovnání s Francií, Monakem nebo Maltou ještě poměrně levnou zemí. V restauraci budete jíst minimálně za 1,5 násobek našich cen, podobně si připlatíte i v obchodech.


Mohlo by vás zajímat

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.