JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 Jana Čiháková

I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

„Důvodem letošních vyšších výnosů bylo příznivější počasí pro včely, především v době květu řepky. Med z ní u nás totiž má hlavní zastoupení,“ vysvětluje Milan Špaček, medový someliér  ze společnosti Medokomerc. Členové Českého svazu včelařů v loňském roce vytočili 7 426 tun medu a získali 249 tun vosku, na letošní údaje se ještě čeká.

Množství medu závisí především na teplotě a vlhkosti vzduchu. Žádoucí jsou teploty přesahující 25 °C ve dne a 12 °C v noci kombinované s vyšší vlhkostí. To vytvoří optimální podmínky pro vznik nektaru, který pak včely sbírají.

Kromě počasí je klíčové také zdraví včelstev v průběhu roku. Ta se potýkají s útoky virů, roztočů a bakterií, které je mohou decimovat. V praxi se to projevuje například morem včelího plodu – bakteriální infekcí, která postihuje larvální stádia. V roce 2022 se v Česku objevilo 66 ohnisek, nejvíce v Moravskoslezském, Pardubickém a Zlínském kraji. Podle Státní veterinární správy bylo v letošním srpnu v Čechách a na Moravě celkem 17 ohnisek nákazy oproti třem v srpnu minulého roku. Důležité je i to, jak včely zvládnou zimu. Ta byla letos poměrně krutá, uhynula totiž třetina až polovina včelstev, hlavně v důsledku změn teplot. „I přes tyto relativně nepříznivé ukazatele se letošní produkce zvýšila, což považuji za velký úspěch. Příznivé budou ceny, podle našich propočtů by před Vánocemi neměly stoupat, a med by tak měl zůstat dostupný, někteří prodejci budou i zlevňovat“ shrnuje situaci Milan Špaček.

POPTÁVKA JE NIŽŠÍ

Česko se dlouhodobě vyznačuje spotřebou, která převyšuje místní produkci. Surovina se proto dováží například z jiných koutů Evropy nebo z Jižní Ameriky. To ovlivňuje nabídku v obchodech, kde se ve zvýšené míře prodávají květové medy, zejména kvůli nedostatečné produkci zmiňovaného medovicového medu, který je pro tuzemsko typický. V posledních měsících ale poptávka klesla, a to hlavně z důvodu inflační krize spojené s konfliktem na Ukrajině.

Jedná se přitom o superpotravinu, která může hrát zásadní roli v rámci zdravého životního stylu. Obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů i enzymů, které prospívají celkovému zdraví. Obsahuje například vitamíny skupiny B, vitamín C a zinek. Díky tomu je ideální pro posílení imunity zejména při respiračních infekcích.

„Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic, které jsou nezbytné pro správný chod imunitního systému,“ říká Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.

Nejznámější včelí produkt má také antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky, díky kterým brání infekci a přispívá k rychlejšímu hojení ran. Podporou tvorby žluči zlepšuje trávení a efektivně brání zácpě. Díky tomu, že zvyšuje prokrvení mozku má med pozitivní účinky i na „hlavu“, tedy kognitivní schopnosti. Zároveň stimuluje produkci hormonu melatoninu, což přispívá k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.