Jakost

Jakost

09.03.2015 Redakce

Teprve nedávno jsem si všiml, že u ovoce a zeleniny mohu narazit na označení třídy jakosti. Je to nějaká novinka?

Od roku 2009 se do jakostních tříd (I. a II.) zařazují následující druhy ovoce a zeleniny: jablka, hrušky, citrusové plody, kiwi, broskve a nektarinky, jahody, stolní hrozny révy vinné, salát, endivie kadeřavá letní a endivie zimní, paprika zeleninová a rajčata. U II. Třídy můžeme zaznamenat malá poškození, a to jen u 10% hmotnosti nebo počtu. Pro obě třídy však platí, že produkty musejí být celé a zdravé, nenapadené hnilobou, škůdci či poškozené mechanicky či mrazem. Stejné hygienické podmínky platí i pro okrájené či nařezané produkty.


Mohlo by vás zajímat

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.